Mi az az eritrit?
Az eritrit a cukoralkoholoknak nevezett vegyületek osztályába tartozik. Az élelmiszer-termelők sokféle cukor-alkoholt használnak. Ide tartoznak a xilit, a szorbit és a maltit. Legtöbbjük alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként funkcionál cukormentes vagy alacsony cukortartalmú termékekben.
A legtöbb cukoralkohol kis mennyiségben megtalálható a természetben, különösen a gyümölcsökben és zöldségekben. Ezeknek a molekuláknak a felépítése lehetővé teszi számukra, hogy stimulálják az édes íz receptorait a nyelven.
Úgy tűnik, hogy az eritrit nagyon különbözik a többi cukoralkoholtól.
Először is, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz:
- Asztali cukor: 4 kalória/gramm
- Xilit: 2,4 kalória/ gramm
- Eritrit: 0,24 kalória/gramm
A cukor kalóriatartalmának csupán 6%-át tartalmazza, viszont az édes íz élményének 70%-át!
Nagyüzemi gyártás során cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő.
Nem emeli a vércukor- vagy az inzulinszintet
Az emberek nem rendelkeznek az eritrit lebontásához szükséges enzimekkel. Az eritrit felszívódik a véráramba, majd változatlanul kiválasztódik a vizelettel.
Ha egészséges emberek eritritet kapnak, a vércukorszint vagy az inzulinszint nem változik. Nincs hatással a koleszterinre, a trigliceridekre vagy más biomarkerekre sem.
Azok számára, akik túlsúlyosak, cukorbetegek vagy más, metabolikus szindrómával kapcsolatos problémáik vannak, az eritrit a cukor kiváló alternatívájának tűnik.
Alapanyag(ok) lehetséges tulajdonságai
- Majdnem teljesen kalóriamentes
- A cukor édességének kb. 70%-át biztosítja
- Nem növeli a vércukor- vagy az inzulinszintet
- Elhanygolható mellékhatása van
Az eritrit mellékhatásai
Az elfogyasztott eritrit körülbelül 90%-a felszívódik a véráramba. A fennmaradó 10% emésztetlenül jut el a vastagbélig.
A cukoralkoholok többségével ellentétben úgy tűnik, hogy ellenáll a vastagbélbaktériumok által történő erjesztésnek.
Táplálkozási tanulmányok szerint legfeljebb 1 gramm/testtömeg-kilogrammig nagyon jól tolerálható. Azonban egy tanulmány kimutatta, hogy 50 gramm eritrit egy adagban növelte az émelygést és a gyomorkorgást.
Azon kívül, hogy ha egyszerre hatalmas mennyiséget eszel belőle, nem valószínű, hogy gyomor problémákat okozna, az eritrit-érzékenység azonban emberenként változhat.
Javasolt adagolás: izlés szerint
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetétel:
100% bio eritrit (erythritol)
Tápanyag-információ
|
Egységenként (100 g) |
Energia |
1 kJ/0 kcal |
Zsír |
0% |
- amelyben telített zsírsav |
0% |
Szénhidrát |
99,78% |
- amelyben cukor |
0% |
- amelyben poliol |
99,78% |
- amelyben Glükóz (Dextróz vagy szőlőcukor) |
<0,3% |
Fehérje (protein) |
0% |
Só |
0% |
Oldalainkon található információk, leírások nem helyettesíthetik orvosok, szakemberek véleményét! az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással. Nem alkalmasak betegségek kezelésére valamint megelőzésére, az emberi szervezet működési zavarainak helyreállítására. A leírások tájékoztató jellegűek, amelyek nem állítják, vagy sugallják, hogy az étrend-kiegészítők a betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak, vagy ilyen tulajdonsággal rendelkeznek. Terhesség, szoptatás alatt vagy, ha bármilyen betegséget diagnosztizáltak önnél, minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt vásárolna. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a vegyes étrendet! A terméket kisgyermek elől elzárva kell tartani.
Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. A termékek leírásai a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!
