A napraforgómag B1, B2 vitaminokat, kalciumot, nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz. Kiemelkedő E-vitaminbomba, - az E-vitamin köztudottan az öregedés elleni vitamin. Összetevői között megtaláljuk a karotinoidot is, ami javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát.
A magbél nyersen, olajban sütve, vagy szárazon pirítva is ehető. A szárazon pirított napraforgó mag kellemesebb, aromás ízű. A nyers mag csíráztatva és salátákba, szendvicsek tetejére szórható. A napraforgómagot változatosan használhatjuk kenyérsütéshez, pogácsákhoz, kekszekhez, ragukban, levesek tetejére szórva, műzlikben. Értékes olaj sajtolható belőle.
Észak-Amerika nyugati részéről származik és 1510-ben került Európába, ahol 200 éven keresztül dísznövényként termesztették. A mag értékét 1716-ban Bunyan angol patikus fedezte fel.
Átlagos tápérték |
100g |
Energia |
2407 KJ/ 580 Kcal |
Zsír |
44 g |
Ebből telített zsír |
4,4 g |
Szénhidrát |
19 g |
ebből cukor |
2,3 g |
Fehérje |
24 g |
Só |
0 g |
A terméket kisgyermek elől elzárva kell tartani. Oldalainkon található információk, leírások nem helyettesíthetik orvosok, szakemberek véleményét! A termékek nem alkalmasak betegségek kezelésére valamint megelőzésére. A termékek leírásai a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!
Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással. Terhesség, szoptatás alatt vagy, ha bármilyen betegséget diagnosztizáltak önnél, minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt vásárolna. Fontos, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a vegyes étrendet! Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!