Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Szerves Cink 60 tabletta

Szerves Cink 60 tabletta
Szerves Cink 60 tabletta

A Szerves Cink 60 tabletta erős antioxidáns, 300 enzim alkotóeleme, ami megszámlálhatatlan biokémiai folyamat része. A cink immunerősítő, vele kivédheti a fertőzéseket. Az inzulin hormon részeként ismert vércukorszint szabályzó elem! Hiányára pajzsmirigy alulműködéssel, csökkent nemzői képességgel, prosztatabetegségekkel, nehezen gyógyuló sebekkel (belső,külső sebek), az ízlelés zavarával, fülcsengéssel, őszüléssel, körömtöredezéssel és bőrproblémákkal válaszol a szervezet.

Bővebben
Szállítás díja :
Házhoz csak 990 Ft
További adatok
Részletek

Natur Tanya® Szerves cink tabletta

A cink a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, antioxidáns ásvány a termékenység támogatásához, a sejtek védelmére és az immunrendszer egészségére, szerves formában.  

 • VEGÁN KÉSZÍTMÉNY
 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES TARTÓSÍTÓSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
 • JÓL FELSZÍVÓDÓ/HASZNOSULÓ CINK FORMULA
 • MAGYARORSZÁGON MEGENGEDETT LEGNAGYOBB MENNYISÉGŰ CINKTARTALOMMAL
 • 25 MG SZERVES KÖTÉSŰ CINK ADAGONKÉNT
 • NAPONTA 1 TABLETTA ELEGENDŐ
 • KÖNNYEN NYELHETŐ
 • 2 HÓNAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG

 

Tudtad a cinkről, hogy…?

 • számos metalloenzim (fémiont tartalmazó enzim) alkotórésze, több száz enzimben megtalálták (>300), ezért számos biológiai funkcióval rendelkezik
 • egy sor hormon receptor és fehérje kulcsfontosságú strukturális komponense, amik hozzájárulnak az egészséges, kiegyensúlyozott kedélyállapothoz és immunfunkcióhoz
 • a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó inzulin hormonnak az összetevője
 • fontos szerepet játszik a genetikai örökítőanyag stabilizálásában, az emberi genom körülbelül 1%-a cinktartalmú fehérje, melyek fontos szerepet töltenek be a génexpresszió szabályozásában
 • lényeges szerepe van az egészséges egyedfejlődésben és az egészség fenntartásában
 • a szervezetünkben lévő cink mennyiségének 9%-a, a bőrben található, és szükséges a sebgyógyulás folyamatában, illetve a bőr szépségéhez és egészségéhez
 • stabilizálja a sejtszintű komponensek és membránok molekuláris struktúráját ezért közreműködik a sejtek és a szervezet integritásának fenntartásban
 • a cinktartalmú enzimek részt vesznek a szénhidrát-, zsír- és fehérjemetabolizmusban, valamint a nukleinsav szintézisben
 • a cinkbevitel különösen ajánlott rendszeres alkoholt fogyasztók körében, mert az alkohol csökkenti a cink bélben való felszívódását, és növeli a vizelettel történő cinkkiválasztást

A cink hozzájárul:

 • az immunrendszer normál működéséhez
 • a sejtek védelméhez az oxidatív stressztől
 • a normál szellemi működés fenntartásához
 • a normál kognitív funkciókhoz
 • az éleslátás megőrzéséhez
 • a normál termékenységhez és szaporodáshoz, a vér normál tesztoszteronszintjének megtartásához
 • az egészséges haj-, bőr-, köröm- és csontok megtartásához
 • a normál sav – bázis egyensúly fenntartásához, a szénhidrát anyagcseréhez
 • a normál fehérje szintézishez
 • a makro tápanyagok és a zsírsavak normál metabolizmusához

 

Hol fordul elő a cink az emberi szervezetben?

A szervezet nem tud nagy mennyiségű cinket raktározni, viszonylag gyorsan kimerül a szervezetből. Nagy mennyiségben megtalálható a szem szivárványhártyájában, ideghártyájában, a sejtek magjában, a csontokban, a prosztatában (dülmirigy), a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeiben (az inzulin cinkionokkal alkotott komplexként tárolódik), a májban, a hajban, a vörösvérsejtekben (egy enzim részeként).

 

A cink és felszívódása

A cink aktív transzport útján, aminosavakhoz, kismolekulájú fehérjékhez kötődve, szívódik fel a vékonybél kezdeti és részben a középső szakaszán. A Journal Of Nutrition 2013-as cikke arra a következtetésre jutott, hogy a szerves kötésű cink szignifikánsan jobban szívódik fel szervetlen cink-oxid formával összehasonlítva egészséges embereken vizsgálva. A cink felszívódása a bevitel mennyiségétől, az alkalmazott beviteli hatóanyagformától és más anyagok jelenlététől függ; a kalcium, élelmi rostok, és a fitátok befolyásolhatják a felszívódását és a biohasznosulását.  Ez az oka annak, hogy a vegán életmódot követők gyakran cinkhiánnyal szembesülnek, hiszen ételük élelmi rostban gazdag, viszont így az állati eredetű (jobban hasznosuló) cinkforrástól mentes. Megfigyelték továbbá, hogy a gabonaféléken alapuló úgynevezett makrobiotikus táplálkozás elégtelen cinkbevitellel járhat. Lázzal járó megbetegedések, fertőzések, és várandósság csökkentheti a vérplazma cink koncentrációját.

 

Termékünk tablettánként 25 mg szerves kötésű cinket (cink-citrát formában) tartalmaz, amelyek kisméretük miatt könnyen nyelhetőek. Fontos előnye a cink-citrátnak, hogy vízoldékony, és magas elemi cinktartalommal rendelkezik. A 25 mg szerves cink, a napi ajánlott beviteli szükséglet 250%-át tartalmazza.

Milyen élettani hatásai vannak a cinknek?

 • Fontos szerepet játszik a DNS, az RNS, a fehérje, a szénhidrát és a vitamin anyagcsere szabályozásában, nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez. Példaként említve egy cink-függő enzim elősegíti a táplálékban előforduló folsav formák (pteroilpoliglutamátok), szabad folsavvá (pteroilmonoglutaminsav) való átalakítását, lehetővé téve az élelemiszerben előforduló folátok szervezetben való hasznosítását.

 • A cink részt vesz az antioxidáns védelemben is. Kapcsolódni tud a thiol csoportokhoz a fehérjékben, így azok kevésbé érzékenyek lesznek ezáltal az oxidációra. A redox-reaktív fémek eltávolításával, amilyen a vas és a réz a fehérjékben és a lipidekben, a cink csökkenti a hidroxil szabadgyökök fémek által indukált termelődését, így védi a makromolekulákat.

 • A cink serkenti a metallothionein expresszióját és növeli a kataláz aktivitását: mindkettő semlegesíti a KÁROS reaktív oxigén szabadgyököket (ROS). A megnövekedett oxidatív stressz hatására a cink távozik a metallothioneinből, így az feltehetőleg felszabadul más fehérje számára. A cink antioxidáns enzimek kofaktora, mint amilyen a réz/cink-szuperoxid diszmutáz.

 • A cink fontos kofaktor a csontmátrix különböző összetevőinek szintézisével foglalkozó enzimekben és rendkívül fontos szerepet játszik a csontlerakódás- és reszorpció szabályozásában. A cink továbbá strukturális szerepet játszik a csontmátrixban. A csont hidroxiapatit kristályokból áll, mely cink-fluorid komplexet tartalmaz. A cink elősegíti a csontok mineralizációját is, mivel az alkalikus foszfatáz enzim kofaktora; egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szérum cinkkoncentráció csökkenhet, vagy a cink kiürülése nagyobb lehet csontbetegségek esetén (pl. csontritkulás, csökkent csontsűrűség). A cink továbbá serkenti a sejtszintű fehérjeszintézist.

 • A cink kognitív funkciókra kifejtett hatása azzal bizonyítható, hogy a központi idegrendszerben a cink neuroszekréciós elem vagy kofaktor és nagy mennyiségben megtalálható bizonyos neuronok, az úgynevezett cinktartalmú neuronok (idegsejt) szinaptikus hólyagjaiban.

 • A cink szerepet játszik a nők és a férfiak szaporodásában is. A spermaképződés egy cinkfüggő folyamat és az ondó igen gazdag cinkben. A cinktartalmú transzkripciós faktorok egyik fontos fajtája a szteroid/pajzsmirigy receptorok családja, melyek a számos hormonális és metabolikus jelzésre történő biológiai válasz közvetítéséért felelősek. Az alacsony cinkbevitel együtt jár számos hormon (többek között a tesztoszteron) alacsony keringő koncentrációjával.

 

A cink sav-bázis egyensúlyban betöltött szerepe a következőképpen magyarázható (kicsit tudományos szemmel):

A cinknek fontos strukturális, szabályozó és katalizátor szerepe van számos enzim esetében. A karboanhidráz egy cink metalloenzim, ahol a cink közvetlenül részt vesz a katalitikus folyamatban.  A vér és az extracelluláris folyadék pH-ját a pufferrendszerek jelenléte szabályozza, melyek kiegyenlítik a változásokat, melyeket a sejt anyagcsere túlnyomóan savas jellege, vagy a savak étkezéssel történő bevitele okoz. A belső környezet állandóságának egyik fontos tényezője a vegyhatás (pH). A vegyhatás a hidrogén-ion koncentrációt jelenti. Savas vegyhatás esetén a hidrogén ion koncentráció magasabb. Valamely oldat vegyhatásának a stabilitását az ún. pufferendszerek tartják fennt. 

 

A legfőbb pufferrendszer bikarbonát alapú (HCO3 -). A vérben az oxidatív metabolizmus legfontosabb mellékterméke a CO2, mely szén-anhidráz jelenlétében reagál a vízzel és szénsav képződik (H2CO3), mely viszonylag instabil és hajlamos szétválni H+-ra és HCO3 - -ra. A vörösvérsejtek pufferkapcaitása abban rejlik, hogy a hemoglobin is képes a H+-t megkötni, ezáltal csökkentve a savasodást. Nem megfelelő cinkbevitel esetében kimutatták, hogy csökken a vörösvértestek karboanhidráz aktivitása.

 

Nettó tömeg: 18 g (60 db)


Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz); maltodextrin; cink-citrát; csomósodást gátló anyagok (talkum, magnézium-sztearát).


Adagolási javaslat: Napi 1 tabletta, bő folyadékkal lenyelve.

 

Adagolási időtartam: Minimum 3 hónap, maximum 6 hónap.

 

Hatóanyag a napi adagban

1 tablettában

Szerves cink

25 mg (250 NRV%)*

25 mg aktív cink, megfelel 88,8 mg cink citromsavval alkotott sójának (cink-citrát).
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.

Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

 • A termék 12 éves kortól alkalmazható
 • A termék alkalmazható vérhígító használata esetén
 • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
 • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! A termék kupakját mindig gondosan zárja vissza!

 

OGYÉI ny.sz: 22113/2019

 

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!


 

Oldalainkon található információk, leírások nem helyettesíthetik orvosok, szakemberek véleményét! az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással. Nem alkalmasak betegségek kezelésére valamint megelőzésére, az emberi szervezet működési zavarainak helyreállítására. A leírások tájékoztató jellegűek, amelyek nem állítják, vagy sugallják, hogy az étrend-kiegészítők a betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmasak, vagy ilyen tulajdonsággal rendelkeznek. Terhesség, szoptatás alatt vagy, ha bármilyen betegséget diagnosztizáltak önnél, minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt vásárolna. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a vegyes étrendet! A terméket kisgyermek elől elzárva kell tartani.

Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, így a jelölésükre (címke feliratok, a címkén, csomagoláson található bármely jel, ábra stb.) és reklámozásukra az élelmiszereknél megfogalmazott általános előírásokat kell alkalmazni. Ennek megfelelően a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. A termékek leírásai a termék összetevőiről szóló általános információk, amelyek jellemzően tudományos publikációkon alapulnak, nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le. Kérjük, hogy a termékleírások, ismertetők, reklámok és egyéb információk olvasásakor ezt vegye figyelembe!

Adatok
ean_code
5999882575941
Gyártó
Natur Tanya
Cikkszám
NT-0342
Tömeg
40 g/db
A vásárlás után járó pontok
34 Ft
Hasonló termékek