Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Mit lehet tenni az aknés és pattanásos bőr ellen? Tippek és praktikák

Tomi
Tomi
2022.01.11 20:05
Mit lehet tenni az aknés és pattanásos bőr ellen? Tippek és praktikák

Azt hihetnénk, hogy ha végre valahogy túléltük a kamaszkort, végleg elbúcsúzhatunk a pattanásoktól. Pedig ez nem feltétlenül van így, hiszen a felnőttkori akné nagyon is gyakori: a 30-as, 40-es éveikben járó nők nagyjából 25%-a küzd ezzel a problémával. 

 

De mi állhat a felnőttkori pattanás hátterében? És hogyan lehet végképp megszabadulni az aknéktól?

Mi az akne? 

Az akne, vagyis pattanás akkor alakul ki, amikor a bőrben lévő pórusok eltömődnek és begyulladnak. Ha több faggyút termel a bőröd, vagyis zsírosabb az arcod, nagyobb eséllyel tömődik el a faggyúmirigyek kivezető nyílása, vagyis nagyobb sanszod van a pattanások kialakulására.

 

A pattanások típusai

Az aknéknak több különböző formája is van:

 

  • zárt comedók: az elhalt bőr és a faggyú miatt eltömődnek a szörtüsző nyílásai, emiatt begyullad
  • nyílt comedók: a nyílt comedók, másnéven mitesszerek feketére színeződnek, de nagyon hasonlóak a zárt comedókhoz
  • papulák: kicsi, érzékeny, vörös vagy rózsaszín dudorok
  • pattanások, pustulák: klasszikus pattanások, vagyis pirosak, gyulladtak - kialakulásukkor a bőr feszül, majd megtelik gennyes folyadékkal
  • ciszták: ezek már mélyen, a bőr felszíne alatt alakulnak ki - jelenlétüket gyakran feszülő, csomós érzés kíséri. A ciszta kinyomhatatlan pattanásnak tűnik, azonban tilos nyomkodni és bántani - az eltávolítását szakemberre kell bízni.

 

Mitől alakul ki a pattanás?

 

Mitől alakul ki az akne?

A pattanások testszerte, bárhol megjelenhetnek, viszont leggyakrabban, és talán ez a legzavaróbb, amikor az arcon alakulnak ki. 

 

Létezik egy ún. Propionibacterium acnes nevű baktérium, ami például gyulladást okozhat úgy, hogy a bőrünkön lévő faggyút zsírsavakká alakítja, amik aztán eltömítik a pórusokat.

 

Persze pattanást még számtalan, egyéb dolog is okozhat: 

  • hormonváltozás: pubertás, terhesség, menstruáció
  • az étrend: nagyon gyakori, hogy a pattanások mögött valamilyen bélgyulladás, ételintolerancia áll:
  • kozmetikai termékek túlzott használata: ironikus, hogy épp a pattanásokat eltakaró alapozók is okozhatnak pattanásokat, hiszen ezek is eltömíthetik a pórusokat
  • magas páratartalom: ilyen környezetben az arcon lévő baktériumok gyorsabban szaporodnak
  • bizonyos gyógyszerek szedése: például fogamzásgátlók

 

Az első lépés mindenképp az, hogy lokalizáld a problémát. Érdemes megvizsgálni, hogy mikor jönnek elő a pattanások. Például tejfogyasztás után, bizonyos krémek használata után, a menstruációs ciklus kezdete előtt satöbbi. Ha már tudod, hogy mi a probléma, sokkal könnyebben és célzottabban tudsz rajta segíteni akár házilag, akár szakembert igénybe véve. 

 

Pattanások megelőzése, kezelése házilag

 

Hogyan előzd meg a pattanásokat házilag?

Az akne megelőzésére több, egyszerű házi praktika is létezik.

 

#1 Mosd meg az arcodat naponta egyszer

Tudom, teljesen bagatell módon hangzik, de ha belegondolsz, mégis tök logikus. A rendszeres arcmosással eltávolítod a felesleges olajat, szennyeződést és izzadságot a bőrödről. 

 

Viszont vigyázz, mert a túlzásba vitt arcmosás épp ellenkező hatást ér el: súlyosbíthatja a pattanásokat.

 

Ilyenkor ugyanis eltávolítod a bőr természetes faggyúrétegét, ami arra ösztökéli a bőrödet, hogy még több zsírt termeljen. Ezzel állítja ugyanis helyre a bőr természetes egyensúlyát. A víz mellett arctisztításhoz használhatsz szulfát- és illatanyag-mentes tisztítószereket, a bőrradírok helyett. 

 

A legjobb, ha rögtön arcot mosol, miután felkeltél. Ezenkívül elég csak akkor, ha megizzadsz.

 

#2 Ne dörzsöld, és ne érintsd meg az arcod

Elsőre furcsának hangozhat, sőt nehéznek is tűnhet, hiszen egy teljesen reflexszerű mozdulatot kell kiiktatnod. 

 

Viszont az arc érintése baktériumokat – és a pórusokat eltömítő szennyeződéseket – is átvihet a bőrödre. Próbálj meg figyelni arra, hogy "tetten érd magad" még azelőtt, mielőtt meg akarod fogni, dörzsölni vakarni az arcodat. 

 

Ha nagyon nem megy, akkor viszont ügyelj arra, hogy rendszeresen moss kezet – így kevesebb baktériumot viszel fel a bőrödre. 

 

#3 Használj mentes kozmetikumokat és hidratáló krémet

Fontos, hogy a bőr megfelelően hidratált legyen, ugyanis ha az arc túlságosan kiszárad , olajat (faggyút) termel, hogy ellensúlyozza a hiányt. Mondanunk sem kell, hogy a túlzott faggyútermelés pedig pattanásokhoz vezet.

 

Viszont sok kozmetikum és hidratáló krém is tartalmaz kőolajat, szintetikus illatanyagokat vagy más olyan összetevőket, amelyek irritálhatják a bőrödet és pattanásokat okozhatnak. 

 

A krémek vásárlása előtt épp ezért ellenőrizd az összetevők listáját; főleg azt, hogy  illatmentes-e és nem komedogén-e. (A komedogén összetevők ugyanis mitesszerképzők.)

 

Általánosságban elmondható, hogy ha pattanásos vagy érzékeny a bőröd, olyan terméket válassz, amiben minél kevesebb összetevő található. 

 

Legyél gyanakvó, és nézd meg a "mentes" termékek összetevőit is, nehogy meglepetés érjen. 

 

#4 Hidratálj rendszeresen

A hidratáció belsőleg is fontos. Ha kiszáradsz, akkor a szervezeted jelezhet a bőr zsírmirigyeinek, hogy több faggyút termeljenek. Ezenkívül a száraz bőr fakó megjelenést kölcsönöz az arcnak és elősegíti a gyulladást valamint a bőrpírt.

 

Ahhoz, hogy jól hidratált legyél napi 2,5-3 liter víz fogyasztása javasolt. 

 

#5 Használj kevesebb sminket

A pattanásokat gyakran sminkkel fedik el, pedig lehet, hogy épp ez okozza a problémát, mivel eltömítheti a pórusokat. 

 

Válassz olyan alapozót vagy korrektort, ami komedogén- és illatanyagmentes, így nem irritálja annyira a bőrt. 

 

Amikor lemosod a sminket, ügyelj arra, hogy ne dörzsöld, hanem gyengéden törölgesd le. 

 

Ha ezekkel a házi praktikákkal sem sikerülne visszaszorítani a pattanásokat, akkor itt az ideje, hogy keményebben fellépj ellenük. 

 

Pattanás elleni krémek

 

Akne elleni krémek, gyógyszerek, egyéb praktikák

Elsőre lehet, hogy jó ötletnek tűnik minden nap új pattanás elleni krémet használni, pedig nem az. (Viszont érdemes megnézni a webshopunkat, úgyhogy kattints bátran a linkre!)

 

A legtöbb krémnek ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy működjön. Ráadásul, ha gyakran váltogatod a termékeket, az szintén irritálhatja a bőrt, és pattanásokat okozhat.

 

Ha a krém működik, 4-6 héten belül változást kell, hogy tapasztalj, azonban ahhoz hogy az arc újra gyulladásmentes legyen, gyakran két-három hónap is szükséges. 

 

Ha 4-6 hét után sem tapasztalsz javulást, akkor érdemes kiegészíteni a kezelést. Ez a többfrontos támadás sokszor eredményesebb, hiszen a pattanásokat sem mindig csak egy-egy dolog, hanem több együttes tényező okozza. 

 

Például:

  • A benzoil-peroxid tartalmú készítmények csökkentik a P. acnes baktériumok számát.
  • A retinoidok felszabadítják a pórusokat és csökkentik a bőr zsírosodását.
  • A szalicilsav enyhíti a gyulladást. 

 

A teafaolaj és az Icythol tartalmú készítmények (szappanok, gélek) remek gyulladáscsökkentők - amiket szintén érdemes naponta használni.  

Keress fel egy szakembert

A házi praktikák és a pattanás elleni készítmények mellett azonban mindenképp érdemes felkeresni egy kozmetikust vagy bőrgyógyászt, hogy kiderítsétek, mi is lehet a baj. A célzott kezelés ugyanis sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint a vaktában lövöldözés.