Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Edzés és bulizás: lehet-e a kettőt együtt?

Tomi
Tomi
2023.09.12 16:51
Edzés és bulizás: lehet-e a kettőt együtt?

A legtöbb ember szeretne fitt és szexi lenni, viszont azért valljuk be, nehezen mondunk le az olyan dolgokról, amiket igazán szeretünk, például a nassolásról (Netflix & chill) vagy épp a bulizásról. 

 

Most ez utóbbira fogunk koncentrálni a cikkben, mert egyébként nem lehetetlen balasznban tartani a kettőt, de azért oda kell figyelni néhány dologra.

Lehet-e edzés után alkoholt inni?

Lehetni lehet, csak épp erősen nem ajánlott. Ha ugyanis edzés után iszol, akkor a szervezeted gyorsabban dolgozza fel az alkoholt, hiszen felfokozott állapotban van. Az erek kitágulnak, a szív dolgozik, így pedig sokkal hamarabb leszel részeg, sokkal hamarabb fáradsz el, és bizony a másnapot sem fogod megköszönni. 

 

Hiába ismered a határaidat, ezek az intenzív testmozgás hatására eltolódnak. Így hiába tudod, hogy meg tudsz inni 5 aperol spritzet, és akkor sincsen semmi bajod, mert lehet, hogy edzés után már három pohártól is fejre állsz. 

 

Edzés előtt alkoholt inni lehet?

 

Lehet-e edzés előtt alkoholt inni?

A lényegen igazából nem változtat. Amennyiben közvetlenül edzés előtt iszol kiszáríthat, megemelheti a pulzusszámodat, a szokásosnál sokkal gyorsabban fáradsz el, lelassíthatja a reflexeidet, és általánosságban az egész edzés egy borzasztó élmény lesz. Ráadásul az izmaid nem képesek épülni ilyen környezetben, szóval lényegében felesleges.

 

Ha bulizni mész, érdemes tudni, hogy a szervezet teljes tisztulásához nagyjából 25 óra szükséges, az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően.

 

Szabad-e másnaposan edzeni? 

Sokan arra esküsznek, hogy a másnapot az edzéssel lehet a leghamarabb elmulasztani. Pedig a valóság az, hogy ilyenkor nem csak méreganyagok távoznak, de a veséd is minden csepp vizet kiprésel magából, ami dehidratációhoz és fejfájáshoz vezet. 

 

Buli és edzés: összeegyeztethető?

 

Lehet-e bulizni és edzeni? 

Ugyanarra a napra, de még másnapra sem szabad tehát edzést tervezni, ez a fentiekből nyilvánvaló. Ilyenkor döntened kell, hogy mi a fontosabb. 

 

Azonban néha jó, ha önfeledten bulizol egyet, havonta 1-2 "ereszd el a hajam" alkalom simán belefér. Kicsit olyan a szituáció, mint a csalónapokkal: ezeket is érdemes beiktatni, de tudni kell, hol a határ. 

 

Hosszú távon az alkoholfogyasztás megakadályozza, hogy a kalcium az izomsejtekbe jusson. Pedig ez az ásványianyag szükséges ahhoz, hogy stimulálja az izmok összehúzódását, épp ezért ennek hiányában csökken az izomteljesítmény, az erőkifejtés.

 

Ezenkívül az alkoholfogyasztás csökkenti a fehérjeszintézist, így az izmok sokkal kevésbé képesek nőni, regenerálódni. 

 

1. Kevesebb ital

Moderáld az alkoholfogyasztás, ne ess túlzásokba. Nyugodtan megihatsz néhány pezsgőt, aperolt, bort, koktélt, bármit, csak mértékkel. Azonban arra figyelj, hogy egy este alatt csak egyféle italt igyál, ne keverd, különben sokkal durvább lesz a hatása.

 

2. Hidratáció

A folyamatos hidratálás szintén nagyon fontos. A legjobb, ha minden ital után megiszol egy pohár vizet, így csökkentheted az alkohol káros hatásait.

 

3. Mindig egyél előtte

Éhgyomorra nem szabad inni, mert egyrész brutálisan elsavasítja a szervezetet, másrészt árt a gyomornak, hiszen refluxot okozhat hosszú távon, harmadrészt pedig nagyon hamar fogsz nagyon berúgni.

 

Épp ezért érdemes előtte valamilyen magas fehérjetartalmú, kiadós ételt enni, például basmati rizst, csirkemellel és salátával. 

 

4. Másnaposan is alacsony zsírtartalmú ételeket fogyassz

Másnaposan az ember szénhidrát-raktárai teljesen kiürülnek, ezért valamilyen zsíros, szénhidrátdús kaját kíván leginkább. Azonban meg kell állnod ezt a kísértést, hiszen a szervezeted ilyenkor az alkohol lebontásával van elfoglalva, és a zsírégetéssel már nincs ideje foglalkozni. Épp ezért a zsíros ételek ilyenkor extra módon raktározódnak.

 

5. Alacsony kalóriatartalmú alkoholokat fogyassz

Egyébként is érdemes odafigyelni erre, pláne ha diétázol. A legalacsonyabb kalóriatartalmú alkoholok közé tartoznak: 

  • vodka szóda: 133 kalória, 225 ml
  • fehérbor: 123 kalória, 150 ml
  • gin tonic (cukormentes) 128 kalória, 174 ml
  • rumos kóla (zéró kólával): 135 kalória, 225 ml.

 

6. Számít a mennyiség

A tolerancia egyénenként változik - a testmagasság, testsúly, az ivás gyakorisága, sőt még a táplálkozásod is befolyással van arra, hogyan reagál a szervezeted. 

 

Fontos, hogy figyelj a szervezetedre ivás közben is. Ha érzed a kellemes szédülést, akkor itt az ideje, hogy megigyál pár pohár vizet még akkor is, ha egyébként nem érzed, hogy szomjas vagy. 

 

Edzeni vagy inni?

 

7. Kerüld az energiaitalokat és a cukros koktélokat

Az alkohol eleve vízhajtó hatású: ez megspékelve a koffeines energiaitalokkal még inkább kiszárítja a szervezetet. Nem is beszélve arról, hogy megemeli a pulzust, kitágítja az ereket, így az alkohol hatásai még inkább felerősödnek. 

 

A cukros koktélok pedig megemelik a vércukorszintet. A hirtelen emelkedés után pedig erős vércukorszint csökkenés következik, amitől hirtelen fáradtnak érzed majd magad.

Tetszett a cikk? Kövesd a Fittprotein Pink rendszeresen frissülő életmód blogját a legjobb tartalmakért!