Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Szorongást érzel az edzőteremben? Nyugi, leküzdheted

Tomi
Tomi
2023.05.11 13:22
Szorongást érzel az edzőteremben? Nyugi, leküzdheted

Megvan az a kép, amikor látod, hogy a melletted lévő csajok ezerrel nyomják a csigás lehúzón, te pedig félszegen odamész a futópadhoz és nézegeted, hol kell bekapcsolni? 

 

Az ilyen, és ehhez hasonló, gondolat buborékként felsejlő képek miatt sokaknak a kondi szó hallatán is összeugrik a gyomra. Egy amerikai felmérés szerint, ahol az Insta felhasználóit kérdezték meg a kondizási szokásaikról, 79%-a mondta azt, hogy legalább egyszer szorongott már az edzőteremben. 

 

Ennek legnagyobb része az önbizalomhiányból és az ítélkezéstől való félelemből fakadt, míg mások az új emberektől, az új környezettől tartottak leginkább. De voltak olyanok is, akik egész egyszerűen nem tudták, hogyan kell használni a gépeket és emiatt éreztek szorongást.

 

Ne félj, szorongani több, mint normális dolog. Hidd el, hogy a legtöbb ember, aki először megy kondiba, ugyanazt éli át, mint te, maximum csak jobban palástolja. Ennek ellenére, ha mégis szeretnéd leküzdeni az edzőtermi szorongást, mutatunk 7 remek tippet itt a Fittprotein Pinken, amivel megteheted.

#1 Tájékozódj a YouTube-ról

Komolyan, egy csomó olyan videót találsz a videómegosztón, ahol kvázi virtuálisan körbevezetnek téged egy edzőteremben, és részletesen bemutatják a kondigépek használatát, valamint a helyes gyakorlatokat. 

 

Azért is javaslom ezt, mert az emberek legnagyobb félelme az önbizalomhiányból fakad, ami arra vezethető vissza, hogy mások kinevetik őket, amiért nem tudják használni a gépeket.

 

Nézz meg egy videót többször is, tanuld meg az eszközök nevét (ha kell, akkor tollal jegyzetelj). Ezután, amikor belépsz az edzőterembe, célirányosan menj azokhoz az eszközökhöz, amelyet biztosan tudsz használni. 

 

Jázmin például ebben a videóban tök jól bemutatja a gépeket, és azok használatát:

 



 

#2 Menj az edzőterembe csúcsidőszakon kívül 

Az edzőteremben a csúcsidőszak közvetlenül a munka előtti (reggel 6-8 közötti), valamint a munka utáni (5-8 óra közötti) időintervallum.

 

Persze ezt edzőterme válogatja, nyilván egy budapesti belvárosi teremben teljesen más, mint egy vidéki városban. Épp ezért érdemes beszélni a recepcióssal, hogy mikor vannak kevésbé látogatott időszakok. 

 

#3 Kövess egy edzésprogramot

Nagyon sokan elhibázzák azt is, hogy bolygó hollandiként keringenek a felszerelések körül, nem tudják, mivel edzenek és teljesen összezavarodnak. (Ami, ugye mondanunk sem kell, szintén szorongáshoz vezet.)

 

Erre nagyon jó módszer, ha már a YouTube-videók alapján előre összeállítasz magadnak egy edzésprogramot. Edzésprogramot pedig bárhol találsz az interneten, de mi is mutatunk egy olyat, ami az egész testet átmozgatja, különös tekintettel a farizomra és a combokra:

 

És itt felhívnánk a figyelmedet egy tévhitre, amellyel már biztosan te is találkoztál: mégpedig hogy a nők tömzsibbek, vállasabbak lesznek, ha súlyokat emelnek. A súlyzós edzés valóban erősít, ugyanakkor karcsúbbá és sokkal tónusosabbá teszi a testet. 

 

  • Lábprés (10 ismétlés x 3 sorozat)
  • Vállból nyomás (10 ismétlés x 3 sorozat)
  • Húzódzkodás (10 ismétlés x 3 sorozat)
  • Fekvőtámasz (10 ismétlés x 3 sorozat)
  • Plank (30 másodperc x 3)
  • Lábemelés (10 ismétlés x 3 sorozat)

 

Persze nem kell szentírásnak venni az edzés tervben foglaltakat, hiszen könnyen lehet, hogy az egyik gép ép akkor foglalat, amikor az következne. Ebben az esetben nyugodtan ugorj egyet (vagy kettőt) és térj vissza rá később. 

 

Félelem az edzőtermektől

 

#4 Válaszd a sarkokat

Az edzőteremben található sarkoknál remekül "elbújhatsz", és odaviheted magaddal a felszerelést is: a kettlebellt, a súlyzót, a szőnyeget satöbbi. 

 

Még az is lehet, hogy találkozol néhány sorstárssal a többi sarokban: hozzád hasonlóan ugyanis sok újonc választja ugyanúgy azokat a pontokat, ahol észrevétlenek maradhatnak. 

 

#5 Menj közösen a barátnőddel

Talán az egyik legkönnyebb módja annak, hogy feloldd a gátlásaidat, ha van egy biztos pontod, a legjobb barátnőd.

 

Lehet, hogy ő is kezdő, lehet hogy épp ő vitt el téged először a kondiba, de mindenhogyan nyersz. Amennyiben már van gyakorlata, meg tudja mutatni, hogyan kell használni az eszközöket, ha pedig még ő is mazsola, akkor együtt tudtok bénázni. 

 

#6 Járj személyi edzőhöz

Sokan azt gondolják, hogy személyi edzőhöz járni luxus, pedig a legtöbb szakember órabére 4-5 ezer forint körül van. 

 

Először indíthatsz heti egy edzéssel, amíg belerázódsz, majd heti 2-3 edzésre is elmehetsz. Miután pedig már kiismered magad az edzőteremben, és tudod hogyan kell használni az eszközöket, sokkal magabiztosabban tudsz lemenni egyedül is a terembe. 



#7 Viselj olyan edzőruhát, amiben kényelmesen (és magabiztosan) érzed magad

Sokan egyszerűen azért nem mernek lemenni a kondiba, mert nincs elég önbizalmuk. 

 

Ne zavartasd magad: ha te sminkben érzed jól magad, akkor járj edzeni sminkben (amennyiben félsz, hogy elmosódik, akkor használj vízálló készletet). Ha pedig úgy érzed jól magad, hogy smink nélkül, laza ruhában jársz edzeni, akkor menj úgy. Hidd el, hogy ebből a szempontból nincsen rossz választás. 

 

Arra azért figyelj oda, hogy ne csak viselni legyen kényelmes az öltözetet, de edzés közben se akadályozzon téged a gyakorlatok elvégzésében.