Mik azok az étkezési zsírok?
A zsír a fehérjéhez és a szénhidrátokhoz hasonlóan egy tápanyag a szervezet számára. Szükséges és fontos alkotóelem, hiszen szükség van rá az az energiához, a vitaminok felszívódásához, valamint a szív és az agy egészségének védelméhez.
Nagyon hosszú ideig tartotta magát az a mítosz, hogy a zsírfogyasztás centikkel növeli a derékbőséget, emeli a koleszterinszintet, és számtalan egészségügyi problémát okoz. De ma már tudjuk, hogy nem minden zsír egyforma.
A "rossz" zsírok, mint például a mesterséges transzzsírok és a telített zsírok túlzott fogyasztása káros, hiszen
- súlygyarapodást okoznak,
- eltömődött artériákhoz vezetnek,
- fokozzák a II-es típusú cukorbetegségre,
- valamint a különböző szív-, és érrendszeri betegségekre való hajlamot.
A "jó" zsírok, mint például a telítetlen zsírok és az omega-3 zsírsavak azonban éppen ellenkezőleg hatnak. Valójában az egészséges zsírok óriási szerepet játszanak abba, hogy javítsák a közérzetedet, a mentális teljesítményedet, a fáradtság leküzdését, sőt még a súly kordában tartását is.
A zsírok és koleszterin
A táplálékkal bevitt zsír nagy szerepet játszik a koleszterinszintedben. A koleszterin egy zsíros, viaszszerű anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez.
Önmagában a koleszterin tehát nem rossz, azonban ha túl sok van belőle, az negatív hatással van az általános egészségre.
Ahogy látod, az étkezési zsírokhoz hasonlóan a koleszterinnek is vannak jó és rossz típusai.
- A HDL-koleszterin a vérben található "jó" típusú koleszterin.
- Az LDL-koleszterint pedig "rossz" koleszterinnek szokás nevezni.
A legfontosabb, hogy az LDL-szintet alacsonyan, a HDL-szintet pedig magasan tartsd, ez ugyanis segíthet megelőzni a különböző szívbetegségeket, valamint a stroke-ot.
Ezzel szemben a magas LDL-koleszterinszint eltömítheti az artériákat, az alacsony HDL-szint pedig fokozott szív- és érrendszeri panaszokat okozhat.
Az elfogyasztott koleszterin mennyisége helyett a koleszterinszintet leginkább az elfogyasztott zsírok típusa befolyásolja. A koleszterinszámlálás helyett tehát fontos, hogy a rossz zsírokat jó zsírokkal helyettesítsd.
Jó zsírok vs. rossz zsírok
Mivel a zsír fontos része az egészséges táplálkozásnak, ahelyett, hogy zsírszegény étrendet folytalnál sokkal fontosabb, hogy a több hasznos "jó" és kevesebb "rossz" zsírt fogyassz.
Az egészséges zsírok
Az egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat nevezik "jó zsíroknak", mivel jót tesznek a szívnek, a koleszterinszintnek.
Az előnyeik többek között:
- Csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
- Csökkentik a rossz LDL-koleszterinszintet, miközben növelik a jó HDL-t.
- Megelőzhetik a szívritmuszavarokat.
- Csökkenthetik a szívbetegségekkel összefüggő trigliceridek szintjét, csökketve ezzel a szervezetben lévő gyulladást.
- Csökkentik a vérnyomást.
- Megakadályozhatják az érelmeszesedést.
Ha több ilyen egészséges zsírt fogyasztasz, azzal hosszú távon csökkenteni tudod az éhségérzetet is, tehát a jó zsírok közvetve hozzájárulnak a fogyáshoz is.
Tipp: Nézd meg az egészséges olajainkat.
Az egyszeresen telítetlen zsírok megtalálhatóak többek között:
- Az olíva-, repce-, földimogyoró- és szezámolajokban
- Avokádóban
- Olajbogyóban
- Diófélékben (mandula, földimogyoró, makadámia, pekándió, kesudió)
- Mogyoróvajban (ezt azonban mértékkel szabad csak fogyasztani, túlzott mennyiségben gyulladáskeltő hatású)
Többszörösen telítetlen zsírok többek között:
- A napraforgó-, szezám- és tökmagok
- A lenmag
- A diófélék
- A zsírosabb halak (lazac, tonhal, makréla, hering, pisztráng, szardínia) és halolaj.
- A szójabab- és sáfránymagolaj
- A szójatej
- A tofu
Egészségtelen zsírok
Az egészségtelen zsírok közé soroljuk a transzzsírokat és a telített zsírokat is.
Transzzsírok
A transzzsír többek között a húsokban és tejtermékekben is megtalálható, azonban a természetes transzzsírnál sokkal rosszabb a mesterséges típus. Ez ugyanis nemcsak a rossz LDL-koleszterinszintet emeli, hanem egyúttal csökkenti a jó HDL-szintet is.
A mesterséges transzzsírok gyulladást okozhatnak, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a stroke-kal és más krónikus betegségekkel. Ezenkívül a rossz zsírok inzulinrezisztenciához vezethetnek, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Mik tartalmaznak egészségtelen transzzsírokat?
- A kereskedelmi forgalomban kapható péksütemények, sütemények, fánkok, muffinok, pizzatészták.
- A csomagolt snackek (kekszek, pattogatott kukoricák, chipsek).
- A margarin
- Az olajban sült ételek (sült krumpli, sült csirke, csirkefalatkák, rántott hal)
- Bármi, ami hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajat tartalmaz.
A telített zsírok
Habár a telített zsírok nem olyan károsak, mint a transzzsír, mégis megemelheti a rossz LDL-koleszterinszintet.
Ha túl sokat fogyasztasz belőle, az rossz hatással lesz a szív egészségére, ezért a legjobb, ha csupán mértékkel eszel: a szakértők szerint érdemes a napi kalória mindössze 10%-ára korlátozni.
Tehát ha 1800 kalóriát fogyasztasz egy nap, akkor 180 gramm telített zsírt ehetsz maximum.
És hogy mi tartalmaz telített zsírokat?
- A vörös húsok (marha, bárány, sertés)
- A csirkebőr
- A magas zsírtartalmú tejtermékek (tej, tejszín, sajt)
- A vaj
- A fagylalt
- A sertészsír, kacsazsír
- A kókusz- és pálmaolaj
Érdemes tehát a telített zsírokat helyettesíteni valami mással, például a kókuszolajat repceolajjal.
Az omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok egyik fajtája, és különösen jótékony hatással vannak az egészségedre.
Az omega-3 zsírsavaknak különböző típusai vannak: Az EPA és a DHA a halakban és az algákban található, míg az ALA növényekből származik, és az omega-3 kevésbé hatékony formája. (Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szervezet az ALA-t alacsony hatékonysággal, de át tudja alakítani EPA-vá és DHA-vá.)
Kutatások kimutatták, hogy az omega-3-ban gazdag étrend segíthet:
- A depresszió, az ADHD és a bipoláris zavar tüneteinek megelőzésében és csökkentésében.
- Segíthet megelőzni a memóriazavart és a demenciát.
- Csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és a rák kockázatát.
- Enyhíti az ízületi gyulladást, az ízületi fájdalmakat és a gyulladásos bőrbetegségeket.
- Javítja a közérzetet.
- Csökkenti a fáradtságot.
A halak a legjobb omega-3 források.
A következő halfajták pedig kifejezetten magas EPA és DHA tartalommal rendelkeznek:
- Szardella
- Hering
- Lazac
- Makréla
- Szardínia
- Pisztráng
- Tonhal
- Kagyló
- Osztriga
- Laposhal
A vegán, illetve vegetáriánus omega-3-források pedig magas ALA-tartalommal rendelkeznek:
- Algák, például tengeri algák (ezek ugyanakkor magas EPA- és DHA-tartalommal bírnak, vegetáriánusoknak és vegánoknak tehát az egyik leghatékonyabb módja a halak helyettesítésének)
- Tojás
- Lenmag és lenmagolaj
- Chia magvak
- Repce- és szójaolaj
- Diófélék
- Bab
- Kelbimbó
- Kelkáposzta
- Spenót
Mennyi omega-3-ra van szüksége a szervezetnek?
Naponta körülbelül 1 gramm (1000 mg) EPA plusz DHA fogyasztása ajánlott.
Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla, a hering, a tavi pisztráng, a szardínia és az albacore tonhal tartalmazzák a legtöbb omega-3 zsírsavat.
Ha nem eszel halat, akkor érdemes omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőt szedned.
De mi a teendő a halakban lévő higannyal szemben?
Az előnyök ellenére sajnos a víz szennyezettsége miatt a tenger gyümölcseinek szinte egytől egyig magas a higanytartalma.
Heti 400-500 gramm hal fogyasztása még nem okozhat problémát, azonban ha várandós vagy, akkor érdemes ezt a mennyiséget még lejjebb vinni.
Az omega-3 étrend-kiegészítők
Bár az omega-3-at a legjobb táplálékkal bevinni, a higany miatt érdemes meggondolni, hogy inkább étrend-kiegészítő formájában fogyaszd.
A halolaj nem tartalmaz higanyt (a higany ugyanis a fehérjéhez kötődik, nem a zsírhoz), és nagyon kis mennyiségben tartalmaz egyéb szennyező anyagokat.
Napi egy kapszula általában 200-400 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz, ami elegendő lehet ahhoz, hogy élvezd az omega-3 áldásos hatásait.