Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Milyen szuper hatása van együtt a hialuronsavnak és a kollagénnek?

Tomi
Tomi
2021.09.09 23:11
Milyen szuper hatása van együtt a hialuronsavnak és a kollagénnek?

Talán már te is megfigyelted, hogy a legtöbb kozmetikai termék kollagént ÉS hialuronsavat is tartalmaz. A két anyag olyan, mint a "borsó meg a héja" - jól megvannak külön-külön is, de az igazán számottevő hatásukat együttesen érik el. 

 

De vajon mi a kulcsa ennek a dream teamnek? És miért lesz tőlük fiatalos, sima a bőröd? 

Mi az a hialuronsav és a kollagén? Milyen hatásaik vannak?

A hialuronsav egy természetben is előforduló anyag, amely szervezetünk szinte minden sejtjében megtalálható. Hivatalosan nem szulfatált glikozaminoglikánnak nevezik (próbáld meg gyorsan, 3x kimondani egymás után).

 

A kollagén egy fehérje, ami szintén mindenhol megtalálható a szervezetben: legnagyobb mértékben a bőrben, és a kötőszövetekben van jelen.

 

Működésüket úgy a legkönnyebb megérteni, ha a hialuronsavról és a kollagénről is a vízre, és a hidratálásra asszociálsz. 

 

Azt már tudjuk, hogy az emberi szervezet víztartalma:

  • 60% a férfiak esetében
  • 50% a nőknél
  • az újszülötteknél, csecsemőknél pedig 70%.

 

Ahogyan idősödünk, úgy a víztartalom is egyre kevesebb lesz, ennek hatásait pedig már 30 éves kor felett megtapasztaljuk.

 

Megjelennek a kisebb szarkalábak, szem körüli ráncok, homlokráncok, amik aztán az évek során egyre mélyebbek és mélyebbek lesznek.

 

Persze nem csak külsőleg érezzük meg a vízhiányt: recsegő végtagok és ízületek jelzik, hogy itt az ideje "megolajozni a kopóalkatrészeket".

 

Ráadásul, ahogy öregszünk, úgy a szervezetünk egyre kevesebb hialuronsavat és kollagént termel, ami tovább súlyosbítja a gondokat.

 

Azonban mindkét anyag képes arra, hogy a súlyának 1000x-esét kösse meg víz formájában. 

 

Milyen hatással van a hialuron és a kollagén az arcbőrre?

A hialuronsav és a kollagén hatásai a bőrre

Mivel ilyen hatalmas vízmegkötő-képességgel rendelkeznek, így tulajdonképpen "feltöltik" a ráncokat. A fogyasztásukkal sokkal kisebbek, és kevésbé láthatóak lesznek a barázdák, a bőr pedig feszesebb, fiatalabb és élettel telibb lesz.

 

Ahhoz persze, hogy a szervezetünk vizet tartson meg, arra is figyelni kell, hogy megfelelő legyen a folyadékpótlás. Érdemes tehát naponta 2-3 liter vizet meginni azoknak is, akik csak ülő-, szellemi munkát végeznek. A fizikai dolgozóknak pedig még ennél is többet, 4-5 liter kell fogyasztani naponta - főleg nyáron.

 

Hatásuk az inakra és a porcokra

A hialuronsav és a kollagén is az ízületek egészségének megőrzése szempontjából kulcsfontosságú összetevőként működnek.

 

Úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy a porcok körül egyfajta védőburkot, és kenőanyagot képeznek. Így megóvják a porcokat a ismétlődő, mindennapos terhelésből fakadó kopástól. 

 

Ezenkívül csökkentik az ízületi gyulladásokat és fájdalmakat is, így megelőzhetőek vele az olyan súlyosabb betegségek, mint az osteoarthritis vagy a rheumatoid arthritis.

 

A hialuron és a kollagén erősíti a hajat

 

Milyen hatással van a kollagén és a hialuronsav a körmünkre és a hajunkra?

A kollagénnek több, különféle típusa van. Az ún. XVII. típusú fehérje megakadályozhatja a hajhullást, az őszülést, és a hajszálak elvékonyodását. 

 

Mivel a hajhagymák körüli szövetek az idő előrehaladtával megkeményednek és legyengülnek, egyre kevésbé képesek megtartani a haj súlyát, ezért kihullanak. A hialuronsav azonban rugalmassá teszi a fejbőrt, így nem hagyja, hogy a szövetek elgyengüljenek - ezért később is képesek megtartani a fürtöket.

 

A kollagén ugyanakkor segíti a körmök növekedését is, valamint regenerálja a repedezett, töredezett körmöket. Ehhez azonban időre van szükség - a hatás nagyjából 1 hónap folyamatos kollagén fogyasztás után mutatkozik meg.

 

Okés, de miből állítják elő a hialuronsavat? És miből a kollagént?

A hialuronsavat korábban a kakas tarajából vonták ki, mostanra azonban sokkal inkább jellemző, hogy különböző fermentációs technikákat alkalmaznak, például Streptococcus Genus baktériumokból állítják elő. Habár ijesztően hangozhat, a módszer mégis teljesen biztonságos, és jelenleg ez a legelterjedtebb eljárás.

 

A kollagént állati szövetekből, főleg csontokból és bőrből állítják elő, hidrolizáció formájában. 

 

Miben találhatóak meg?

Remek hialuronsav-, és kollagén forrás a csontleves.

 

A gyökérzöldségek, mint például az édeskrumpli (batáta), a csicsóka, valamint a szója is segíti a szervezet hialuronsav termelését.

 

Az aloe vera, valamint a galagonya és a fekete áfonya pedig a kollagéntermelést pörgeti fel.

 

Van-e bármilyen mellékhatásuk?

A hialuronsav fogyasztása nem jár veszéllyel, azonban terhes-, illetve szoptató anyukák kerüljék a szedését. 

 

Kollagén szedése az esetek nagy hányadában nem jár mellékhatásokkal. Azonban, ha valamilyen állati eredetű fehérjére (például sertés-, marha vagy hal) allergiás vagy, akkor kerüld a kollagén szedését. 

 

Amennyiben puffadást, alhasi diszkomfort-érzetet tapasztalsz, hagyd abba a kollagén szedését, majd 1-2 hét eltelte után kezdd el újra, kisebb adagokkal - például egy teáskanállal naponta.

 

A hialuron és a kollagén erősítik egymás hatását

 

Miért jobb a kollagént és a hialuronsavat együtt fogyasztani?

Ha úgy tetszik a kollagén és a hialuron a legjobb barátok, azok a fajták, akik befejezik egymás mondatait. 

 

Egyik részről, a hialuronsav fokozza a szervezet kollagén termelési és szintetizálási képességét, a másik oldalról pedig kollagén támogatja a hialuronsav felszívódását.

Tehát a kettő együttes használatával mindkét anyag hatékonysága nő. 

 

Összegzés

A Fittprotein Hyaluron 400 nagy mennyiségű, 400 mg-os kiszerelésben kapható, így már napi 1 tabletta is fedezi a szükséges hialuronsav-mennyiséget.

 

A Fittprotein Collagen 4You pedig 1500 mg kollagént tartalmaz 3 kapszulánként, amivel támogathatod a szervezetedet.

 

A hialuronsav javítja a szervezet ellenálló képességét, hiszen remek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez is segít abban, hogy csökkentse az öregedés látható jeleit, a kollagénnel kiegészítve pedig nem csak az arcbőrünkért, de a hajunkért, körmünkért, és a porcainkért is sokat tehetünk. 

 

Felhasznált forrás:

https://sprooslife.com/you-need-hyaluronic-acid/