Biztosan te is vásároltál már meg csak azért egy arckrémet, mert kollagént tartalmazott. Ha bőrfiatalítást vagy a ráncok eltüntetését vártad tőle, akkor viszont elárulunk egy nagy titkot: sokkal hatásosabb, ha nem külsőleg alkalmazva használod, hanem étrend-kiegészítő formájában.
Így ugyanis fényévekkel jobban fel tud szívódni, és be tud épülni a szervezetbe. Rendszeres fogyasztásával pedig nemcsak az arcbőröd lesz rugalmasabb, hanem később az ízületeid is hálásak lesznek érte.
Azonban a kollagénnek többféle típusa is létezik, így nem biztos, hogy tudod, melyik számodra a jó választás.
Cikkben röviden kitérünk arra, milyen hatásai vannak a kollagénnek (és mi az), valamint bemutatjuk a kollagének egyes típusait is.
Mi is az a kollagén?
A kollagént a szervezet ragasztójának is szokás nevezni, ami nem is csoda, hiszen elősegíti a sejtek tapadását.
Ezenkívül számos szervre, a csontokra, a körömre a bőrre, az izmok, az inakra és ínszalagokra is hatással van. Ráadásul a kollagén sok más testrészben is megtalálható, beleértve az ereket, a szaruhártyát és a fogakat.
Tulajdonképpen ez a legelterjedtebb fehérje a szervezetben, amely fehérje összetételének körülbelül egyharmadát teszi ki. Fontos tudni róla, hogy a súlyának ezerszeresét is képes vízben megkötni, így nagyon nagy mértékben hozzájárul a bőr fiatallá és feszessé tételéhez.
Szervezetünk természetes módon termeli, azonban - nagyjából 25-30 éves kor után - a szervezet egyre kevesebbet állít elő belőle. Ez pedig, többek között, a bőr rugalmasságának elvesztésével, szarkalábakkal és ráncokkal jár - valamint (kenőanyag híján) az inak és a porcok is lassú kopásnak indulnak.
Épp ezért 30 éves kor felett javasolt pótolni, nemcsak nőknek, hanem a férfiaknak is. Viszont 16 féle kollagén létezik, amelyből négy fő típus említésre méltó: ezek az I-es, a II-es, a III-as típusú kollagének.
Mielőtt azonban elkezdenénk ezeket részletesebben is megnézni, mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a kollagént leggyakrabban négy, különböző állat csontjából hidrolizálják:
- marha
- csirke
- hal
- és sertés.
Ezek az infók még hasznosak lesznek a kollagén egyes típusait olvasva.
I-es típusú kollagén
Az I-es és a III-as típusú kollagént általában egy kalap alá veszik, hiszen ez a kétféle kollagén a legelterjedtebb, valamint hasonló funkciókat látnak el.
Együtt pedig a test összes kollagén összetételének több mint 90% -át teszik ki!
Ez a kétféle kollagén kulcsfontosságú összetevő
- a bőr rugalmasságának,
- a körmök, a csontok, és a haj erősségének
- valamint az izmok fejlődésének szempontjából.
Az I-es és a III-as típusú kollagént ún. osteoblastok és fibroblasztok állítják elő, amelyek a kötőszövetekben található sejtek.
Az I-es típusú kollagén egyébként az egész testben megtalálható (kivéve a porcszöveteket) és a bőrünk 70% -át teszi ki.
Kulcsfontosságú tehát a bőr rugalmasságának megőrzésében, és segít az öregedési folyamatok megállításában.
Az I -es típusú kollagén fogyasztása fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét, valamint csökkenti a már meglévő ráncok mélységét is.
Az I-es és a III-as kollagénben található két fontos aminosav is: a glicin és a prolin.
A glicin számos fontos funkciót tölt be a szervezetben. Többek között szerepet játszik az endotoxin blokkolásában (ez egy olyan vegyület, amely aktiválja a gyulladásos jeleket, és többek között pajzsmirigy-alulműködéshez is vezethet).
Ezenkívül segít a bél regenerációjában, valamint hatással van a melatonin termelésre is, amely egy alvást segítő hormon.
A másik, fent is említett aminosav a prolin, ami fontos a kollagén szintézishez, ráadásul antioxidáns hatású és megakadályozza a szabadgyökök által okozott sejtkárosodást.
Az I-es és III-as típusú kollagén továbbá két másik fontos aminosavat is tartalmaz; glutamint, amely segít megelőzni a bélgyulladást, valamint az IBS-t, és az arginin, amely segíthet a kreatin szintézisében a sportteljesítmény fokozásában.
Az I-es és a III-as típusú kollagén rendszeres szedése számos egészségügyi előnnyel jár a szervezet számára, beleértve
- a hajhullás csökkenését,
- a simább arcbőrt,
- a selymes, mégis vastag, dús hajat,
- illetve a köröm-, és a körömágy megerősödését.
II-es típusú kollagén
A II-es típusú kollagént a szervezetben csupán a kondrociták állítják elő, vagyis megtalálható a porcokban, ebből kifolyólag a porcfehérje kb. 50-60% -át teszi ki.
Ezt a típusú kollagént a csirke bőréből, illetve csontjaiból állítják elő.
III-as típusú kollagén
Ahogy azt korábban említettük, az I-es és III-as típusú kollagént szinte mindig egy lapon említik. Viszont érdemes megemlíteni, hogy a III-as típusú kollagén megtalálható az artériák falain, valamint más üreges szervekben
Melyik a jobb, a hidrolizált kollagén peptidek vagy sima kollagén?
A kollagén három hosszú láncból áll, amelyek több mint 1000 aminosavat tartalmaznak, és amelyek csavarodva ún. hélix konformációt alkotnak. Ez a teljes hosszúságú kollagén forma nem hidrolizált és nehezen emészthető.
A hidrolizált kollagén peptideket úgy állítják elő, hogy az aminosavak teljes hosszúságú láncát lebontják egy hidrolízisnek nevezett eljárással, azért hogy rövid láncú aminosavakat képezzenek.
A kollagén peptidek, más néven hidrolizált kollagén vagy kollagén hidrolizátum , ugyanazokkal az aminosavakkal rendelkeznek, mint a teljes hosszúságú kollagén, de eltérő szerkezeti tulajdonságokkal bírnak.
A kollagén peptidek tehát fizikailag kisebb szerkezetűek és így hatékonyabban szívódnak fel, mint a hosszú aminosav láncból álló natúr kollagén.
Ha belegondolsz, ez tök logikus, hiszen egy “kisebb valami" gyorsabban megemésztődik és felszívódik a véráramban, mint egy “nagyobb valami".
Hogyan válaszd ki a legjobb kollagén típust?
Ez nem egyszerű kérdés, hiszen ahogy te is látod, a különböző kollagén típusoknak más és más hatása van, így nem tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy az I-es, jobb mint a II-es.
Arcbőr szépsége, körmök erőssége és dúsabb haj
Ha elsősorban a bőröd rugalmasságát és szépségét akarod megőrizni, akkor I-es típusú kollagént érdemes vásárolni, abból is a halkollagén peptid lehet a legjobb választás.
Azonban a marha kollagénnel sem lősz mellé, hiszen szintén nagyon jól hasznosul.
A bél regenerációja
Ha inkább a bél egészségét tartod fontosnak, és a bélrendszeredet akarod regenerálni, akkor a marha kollagén a legjobb választás, hiszen ez egyszerre tartalmaz nagy mennyiségben I-es és III-as típusú kollagént is.
A porcok védelme
A csirke kollagén II-es típusú kollagént tartalmaz, így a porcok erősítésében, valamint az ízületek rugalmasságának megőrzésében játszik szerepet. Így, ha ízületi problémákra keresel megoldást, mindenképp ezt a formát javasoljuk.
Tipp: nézd meg a Fittprotein Pink kollagén kínálatát és válaszd ki a számodra legjobb formulát!
Felhasznált forrás:
https://www.furtherfood.com/collagen-types/