A lecitinről valószínűleg hallottál már, többek között a bőrápolási termékek összetevői között, de az élelmiszerekben is használják emulgeálószerként. Azonban arról már kevesebb szó esik, hogy a lecitinnek milyen jótékony hatásai is vannak a szervezetre: csökkentheti például a koleszterinszintet, de segíthet a szoptató anyukáknak is.
Azonban ne rohanjunk ennyire előre, nézzük is meg először, hogy mi is tulajdonképpen a lecitin.
Mi az a lecitin?
A lecitin a lipidek - zsíros vegyületek - csoportjának gyűjtőneve, amely természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a tojás, a hal, a tej és a szójabab. Az élelmiszeripar a lecitint emulgeálószerként is használja - olyan összetevőként, amely segít megakadályozni az anyagok szétválását.
Kutatások szerint a lecitin pótlásának számos előnye lehet, többek között a koleszterinszint csökkentése is.
A lecitin előnyei
A lecitin étrend-kiegészítők különböző forrásokból, például szójababból vagy tojássárgájából is származhatnak. Attól függően, hogy melyik forrásból származik, a lecitin különböző mennyiségű foszfolipidet tartalmaz.
A foszfolipidek egyébként zsírtípusok, amelyek minden állati és emberi sejtben megtalálhatóak, és többek között segítik a sejtkommunikációt, valamint csökkentik a gyulladást.
Csökkentheti a koleszterinszintet
Egy kutatásban 30 magas koleszterinszintű résztvevő bevonásával végzett vizsgálat szerint a napi 500 mg szójalecitin kapszula két hónapon át történő szedése 42%-kal csökkentette az összkoleszterinszintet és több mint 56%-kal az LDL-koleszterinszintet a placebóhoz képest.
Az LDL-t vagy alacsony sűrűségű lipoproteint gyakran "rossz" koleszterinnek nevezik, mivel ha túl sok LDL van a vérben, az növelheti a szívbetegségek kockázatát. A kutatók úgy gondolják, hogy a lecitin a koleszterinszintet a koleszterin lebontásából keletkező epesav kiválasztásának serkentésével csökkenti.
Segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát
Egy 89 középkorú japán nőn végzett vizsgálat szerint 1200 mg szójalecitin nyolc héten át történő szedése jelentősen csökkentette a diasztolés vérnyomást, a placebóhoz képest.
(Zárójelben jegyezzük csak meg, hogy a diasztolés vérnyomás azt a nyomást méri az artériákban, amikor a szív két szívdobbanás között "pihen".)
A vizsgálatban résztvevőknél csökkent az artériáinak merevsége is, ami szintén hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához.
Hasznos lehet fekélyes vastagbélgyulladás esetén
A lecitinben koncentrált foszfatidil-kolin foszfolipid a bélnyálkahártya védőgátját alkotó foszfolipidek több mint 70%-át teszi ki.
A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél a bélnyálkahártya foszfatidil-kolin tartalma körülbelül 70%-kal kevesebb.
Egyes kutatások szerint a lecitin-kiegészítők segíthetnek a nyálkahártya védőgátjának regenerálásában és a gyulladás csökkentésében.
A lecitin és a szoptatás
A lecitin gazdag foszfatidilkolinban, a kolin fő forrásában.
A kolin olyan tápanyag, amely többek között a sejtek egészségéhez, az immunrendszer működéséhez, az anyagcseréhez, a lipidszállításhoz szükséges. Ráadásul a kolin különösen fontos a terhesség és a szoptatás alatt, mivel segíti a magzat és a csecsemő agyának fejlődését.
A szoptató anyukáknál gyakori, hogy eltömődnek a tejcsatornák. A lecitin pótlása azonban segíthet az eltömődött csatornák tisztításában.
Javíthatja a memóriát
A feljebb is említett kolin nemcsak a csecsemők agyának fejlődéséhez járul hozzá, de felnőttkorban is javítja a memóriát.
A kolin agyra gyakorolt hatása miatt felmerült, hogy a lecitin jótékony hatással lehet a neurológiai rendellenességekben, Alzheimer-kórban és a demencia más formáiban szenvedők számára, azonban a kutatások ezt még nem igazolták.
A lecitin egyéb előnyei
A szervezetbe kerülve a lecitin kolinná, egy vitaminszerű tápanyaggá bomlik, amely fontos például a máj egészségének megőrzése szempontjából.
A kolin emellett segít a zsírokat energiává bontani, amelyet a szervezetünk felhasználhat.
Sőt, a lecitin csökkentheti a menopauza során jelentkező fáradtság-érzetet is.
A lecitin forrásai
A tojássárgája az egyik leggazdagabb lecitinforrás: egy nagyobb sárgája körülbelül 250 mg lecitint tartalmaz.
A lecitin megtalálható még ezenkívül:
- a szójababban és szójaolajban,
- a kukoricaolajban,
- a napraforgómagban,
- a repceolajban,
- a búzacsírában,
- a földimogyoróban,
- és a halban is.
Mennyi lecitin érdemes fogyasztani?
Nincs irányadó mennyiség, azonban a kutatók naponta körülbelül legalább 1200 mg lecitin fogyasztását javasolják, de az 5000 mg-ot nem érdemes meghaladni.
Kinek ajánlott a lecitin fogyasztása?
A fentiekből jól látszik, hogy a lecitin fogyasztása főként a szoptató anyukák és bélgyulladásban szenvedők számára ajánlott.
Azonban bárkinek hasznos lehet, hiszen csökkentheti a koleszterinszintet, így segíthet megelőzni a különböző szív-és érrendszeri betegségeket is.