Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Mire jó a lecitin?

Tomi
Tomi
2023.10.12 22:24
Mire jó a lecitin?

A lecitinről valószínűleg hallottál már, többek között a bőrápolási termékek összetevői között, de az élelmiszerekben is használják emulgeálószerként. Azonban arról már kevesebb szó esik, hogy a lecitinnek milyen jótékony hatásai is vannak a szervezetre: csökkentheti például a koleszterinszintet, de segíthet a szoptató anyukáknak is.

 

Azonban ne rohanjunk ennyire előre, nézzük is meg először, hogy mi is tulajdonképpen a lecitin.

Mi az a lecitin?

A lecitin a lipidek - zsíros vegyületek -  csoportjának gyűjtőneve, amely természetes módon megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a tojás, a hal, a tej és a szójabab. Az élelmiszeripar a lecitint emulgeálószerként is használja - olyan összetevőként, amely segít megakadályozni az anyagok szétválását.

 

Kutatások szerint a lecitin pótlásának számos előnye lehet, többek között a koleszterinszint csökkentése is. 

 

A lecitin előnyei

 

A lecitin előnyei 

A lecitin étrend-kiegészítők különböző forrásokból, például szójababból vagy tojássárgájából is származhatnak. Attól függően, hogy melyik forrásból származik, a lecitin különböző mennyiségű foszfolipidet tartalmaz. 

 

A foszfolipidek egyébként zsírtípusok, amelyek minden állati és emberi sejtben megtalálhatóak, és többek között segítik a sejtkommunikációt, valamint csökkentik a gyulladást. 

 

Csökkentheti a koleszterinszintet

Egy kutatásban 30 magas koleszterinszintű résztvevő bevonásával végzett vizsgálat szerint a napi 500 mg szójalecitin kapszula két hónapon át történő szedése 42%-kal csökkentette az összkoleszterinszintet és több mint 56%-kal az LDL-koleszterinszintet a placebóhoz képest.

 

Az LDL-t vagy alacsony sűrűségű lipoproteint gyakran "rossz" koleszterinnek nevezik, mivel ha túl sok LDL van a vérben, az növelheti a szívbetegségek kockázatát. A kutatók úgy gondolják, hogy a lecitin a koleszterinszintet a koleszterin lebontásából keletkező epesav kiválasztásának serkentésével csökkenti.



Segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát 

Egy 89 középkorú japán nőn végzett vizsgálat szerint 1200 mg szójalecitin nyolc héten át történő szedése jelentősen csökkentette a diasztolés vérnyomást, a placebóhoz képest.

 

(Zárójelben jegyezzük csak meg, hogy a diasztolés vérnyomás azt a nyomást méri az artériákban, amikor a szív két szívdobbanás között "pihen".)

 

A vizsgálatban résztvevőknél csökkent az artériáinak merevsége is, ami szintén hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához. 

 

Hasznos lehet fekélyes vastagbélgyulladás esetén 

A lecitinben koncentrált foszfatidil-kolin foszfolipid a bélnyálkahártya védőgátját alkotó foszfolipidek több mint 70%-át teszi ki. 

 

A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél a bélnyálkahártya foszfatidil-kolin tartalma körülbelül 70%-kal kevesebb.

 

Egyes kutatások szerint a lecitin-kiegészítők segíthetnek a nyálkahártya védőgátjának regenerálásában és a gyulladás csökkentésében. 

 

Lecitin a szoptatáshoz

 

A lecitin és a szoptatás

A lecitin gazdag foszfatidilkolinban, a kolin fő forrásában.

 

A kolin olyan tápanyag, amely többek között a sejtek egészségéhez, az immunrendszer működéséhez, az anyagcseréhez, a lipidszállításhoz szükséges. Ráadásul a kolin különösen fontos a terhesség és a szoptatás alatt, mivel segíti a magzat és a csecsemő agyának fejlődését. 

 

A szoptató anyukáknál gyakori, hogy eltömődnek a tejcsatornák. A lecitin pótlása azonban segíthet az eltömődött csatornák tisztításában.

 

Javíthatja a memóriát

A feljebb is említett kolin nemcsak a csecsemők agyának fejlődéséhez járul hozzá, de felnőttkorban is javítja a memóriát. 

 

A kolin agyra gyakorolt hatása miatt felmerült, hogy a lecitin jótékony hatással lehet a neurológiai rendellenességekben, Alzheimer-kórban és a demencia más formáiban szenvedők számára, azonban a kutatások ezt még nem igazolták. 

 

A lecitin egyéb előnyei

A szervezetbe kerülve a lecitin kolinná, egy vitaminszerű tápanyaggá bomlik, amely fontos például a máj egészségének megőrzése szempontjából.

 

A kolin emellett segít a zsírokat energiává bontani, amelyet a szervezetünk felhasználhat.

 

Sőt, a lecitin csökkentheti a menopauza során jelentkező fáradtság-érzetet is.

 

A lecitin forrásai

A tojássárgája az egyik leggazdagabb lecitinforrás: egy nagyobb sárgája körülbelül 250 mg lecitint tartalmaz. 

 

A lecitin megtalálható még ezenkívül:

  • a szójababban és szójaolajban,
  • a kukoricaolajban,
  • a napraforgómagban,
  • a repceolajban,
  • a búzacsírában,
  • a földimogyoróban,
  • és a halban is. 

 

Mennyi lecitin érdemes fogyasztani? 

Nincs irányadó mennyiség, azonban a kutatók naponta körülbelül legalább 1200 mg lecitin fogyasztását javasolják, de az 5000 mg-ot nem érdemes meghaladni.

 

Kinek ajánlott a lecitin fogyasztása?

A fentiekből jól látszik, hogy a lecitin fogyasztása főként a szoptató anyukák és bélgyulladásban szenvedők számára ajánlott. 

 

Azonban bárkinek hasznos lehet, hiszen csökkentheti a koleszterinszintet, így segíthet megelőzni a különböző szív-és érrendszeri betegségeket is.