Hőhullám, fáradtság, izzadás, ingerlékenység... ezek mind-mind a menopauza tünetei lehetnek. Szerencsére vannak olyan módszerek, amivel enyhítheted a klimax tüneteit, a cikkben pedig bemutatjuk, mik is ezek!
A menopauza a 40-es, 50-es évek elején kezdődik – ebben az időszakban a nők mintegy kétharmada tapasztalja a kellemetlen tüneteit.
Ilyen például a fáradtság, a hangulati ingadozások, az idegesség, és az egyik legjellemzőbb, a hőhullámok. De mit lehet tenni a klimax ellen? Összesen 11 természetes módszert és vitamint gyűjtöttünk össze a cikkben, ami segíthet a nehéz időkben!
#1 Egyél kalciumban és D-vitaminban gazdag ételeket
A menopauza során fellépő hormonális változások a csontok gyengüléséhez vezethetnek, ami növeli a csontritkulás kockázatát.
A kalcium és a D-vitamin segít megőrizni a csontok egészségét, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget biztosíts a szervezetednek. A posztmenopauzás nők az extra D-vitaminnal csökkenthetik a csípőtörések kockázatát is.
Ilyen, kalciumban gazdag élelmiszerek például a tejtermékek (joghurt, sajt, tej), valamint a zöldleveles zöldségek mint például a kelkáposzta és a spenót.
A legjobb D-vitamin forrás a napfény (már napi 10-15 perccel is biztosíthatod a napi szükségletet!) télen és ősszel azonban érdemes étrend-kiegészítővel pótolni. Minimálisabb mennyiséget az élelmiszerek is tartalmaznak, ilyenek például a tojás, a csukamájolaj és a halolaj.
#2 Vigyázz a testsúlyodra!
A menopauza gyakran jár együtt súlygyarapodással - ennek oka pedig a hormonális változások mellett az, hogy a menopauzás nők jobban kívánják a szénhidrátot. A testsúly csökkenése viszont megszüntetheti a menopauza olyan tipikus tüneteit, mint a hőhullámok és az éjszakai izzadás.
Egy 17.473 posztmenopauzás nő bevonásával végzett tanulmány azt mutatta, hogy azoknak, akik egy év alatt legalább 4,5 kg-ot fogytak (vagy a testsúlyuk 10%-át leadták), nagy arányban megszűntek a hőhullámaik.
#3 Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt
A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend segíthet a menopauza tünetek enyhítésében és megelőzésében, ugyanis ezek alacsony kalóriatartalmúak, ráadásul elősegíthetik a jóllakottság érzését.
A rost pedig javítja az anyagcserét, ami súlycsökkenéshez vezet.
#4 Kerüld a "trigger" ételeket
Vannak olyan ételek és italok, amik fokozzák a klimax tüneteit. Tipikusan ilyenek a koffein, az alkohol, a cukros illetve a fűszeres ételek. Ha ezek közül valamelyiket vacsorára fogyasztod, akkor pedig még durvább éjszakai izzadással és ingerlékenységgel számolhatsz.
#5 Mozogj rendszeresen
A rendszeres mozgás csökkenti a stresszt, növeli az energiaszintet, valamint segíti az alvást. A tanulmányok szerint pusztán heti három óra edzés is elegendő (igaz, egy éves időintervallumot vizsgáltak), hogy fizikailag és szellemileg is a toppon legyél.
A rendszeres testmozgás ráadásul erősíti az immunrendszert is, és csökkentheti a szívbetegség, a szélütés, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a csontritkulás kockázatát.
#6 Egyél több magas fitoösztrogén-tartalmú ételt!
A fitoösztrogének olyan természetben előforduló növényi vegyületek, amelyek helyettesítik a szervezetben kialakult ösztrogén-hiányt. Japánban például sok magas fitoösztrogén-tartalmú ételt fogyasztanak, így a japán nők ritkábban tapasztalnak hőhullámot a klimax idején.
A fitoösztrogénekben gazdag élelmiszerek közé tartozik például
- a szójabab és szójatermékek,
- a tofu,
- a tempeh,
- a lenmag ,
- a szezámmag
- és a bab.
A kutatások kimutatták, hogy a magas szójatartalmú étrend csökkentheti a koleszterinszintet, a vérnyomást, valamint a hőhullámokat és az éjszakai izzadást is.
7. Igyál elegendő folyadékot
A klimaxszal küzdő nők gyakran tapasztalnak szomjúság-érzetet és szájszárazságot is, amit valószínűleg az ösztrogénszint csökkenése okoz. Már napi 10-12 pohár (2,5 dl) víz fogyasztása segíthet ezeken a tüneteken.
A folyadék fogyasztás ráadásul a hormonális változásokkal fellépő puffadást is csökkentheti.
Ezenkívül a víz segíthet megelőzni a súlygyarapodást és segíthet a fogyásban is, hiszen teltségérzetet okoz, valamint fokozza az anyagcserét.
Például ha étkezés előtt megiszol fél liter folyadékot, akkor - a kutatások szerint - átlagosan 13%-kal kevesebb kalóriát eszel.
8. Csökkentsd a finomított cukor és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását
A finomított szénhidrátban és cukorban gazdag étrend a vércukorszint meredek emelkedését, majd hirtelen csökkenését okozhatja. Ez pedig fáradtsághoz és ingerlékenységhez vezet.
A finomított szénhidrát fogyasztása, a posztmenopauzával küzdő nők esetében, növelheti a depresszió kockázatát is.
9. Ne hagyj ki egy étkezést sem
Klimax idején szintén fontos a rendszeres étkezés is, ugyanis ha össze-vissza eszik az ember, az súlyosbíthatja a menopauza bizonyos tüneteit, és hosszabb távon elhízással is járhat. A legjobb, ha napi ötször (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) étkezel, és este már nem eszel nehéz ételt.
10. Fontos a fehérje fogyasztása is
Az életkor előrehaladtával az izmok leépülése felgyorsul, azonban a fehérje rendszeres fogyasztása lelassítja ezt a folyamatot.
Amellett, hogy segít megelőzni az izomvesztést, a magas fehérjetartalmú ételek (a hús, a hal, a tojás, a hüvelyesek, a diófélék és a tejtermékek), valamint étrend-kiegészítők segítenek a fogyásban is, mivel fokozzák a teltségérzetet és több kalóriát égetsz el.
#11 Étrend-kiegészítők, amik csökkenthetik a klimax tüneteit
A hormonális változások időszakában szükséged lehet ásványianyag és vitaminpótlásra, különösen a lent felsoroltak közül.
Ahogy feljebb is írtuk, klimax idején nagyobb az esély a csontritkulásra, így a kalcium pótlása különösen fontos. 50 év feletti nőként épp ezért napi 1200 mg kalcium bevitele javasolt.
A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba. Ezenkívül pedig szerepet játszik az immunrendszer védelmében is. Télen és ősszel napi 2000 NE D-vitamin bevitele is javasolt.
Az E-vitamin szuper antioxidáns (akárcsak a C-vitamin), ami fontos, hiszen a kor előrehaladtával nő a szervezetben a káros szabadgyökök mennyisége. Az antioxidánsok pedig segíthetnek megelőzni a különböző szív-és érrendszeri betegségeket, valamint csökkenthetik a feszültséget, a stresszt.
A B6-, B12-vitaminok segítenek az agyi funkciók javításában, klimax idején ugyanis előfordulhatnak különböző memóriaproblémák. A B9-vitamin csökkenti a hőhullámok mértékét és intenzitását is.
Az omega-3 zsírsav enyhíti a depresszió tüneteit, valamint segíti a porcok egészségét is.
A magnézium hiánya szorongást, idegességet okoz, így - különösen menopauza idején - fontos a pótlása.
Felhasznált forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips