Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

7 ok, amiért állandóan éhes vagy (és 7 tipp, hogy mit tehetsz ellene)

Tomi
Tomi
2022.04.12 17:01
7 ok, amiért állandóan éhes vagy (és 7 tipp, hogy mit tehetsz ellene)

Kellemetlen, amikor megkordul a gyomrod egy meeting kellős közepén, főleg amikor realizálod, hogy ez az orkszerű csatakiáltás kitart a megbeszélés végéig. "Be kellett volna kapnom egy csokit még az értekezlet előtt..." villanhat át az agyadon, azonban ez egy picit máshogy működik.

Mitől éhes az ember?

Először is van, amikor tényleg éhes vagy. Ilyenkor a szervezet azért jelez, mert több táplálékra, több energiára van szüksége. Viszont létezik az érzelmi éhség, amikor fizikailag nem kellene éhséget érezned, mégis kívánsz valamit (édességet, chipset - a legtöbbször szénhidrátot). 

 

Amikor pedig éhes vagy, nehezebben koncentrálsz, ingerlékeny leszel, sőt bizonyos esetekben fejfájás is gyötörhet. 

 

A cikkben most azokat az okokat mutatjuk be, ami állandó éhség-érzethez vezethet.

 

Mindig éhes vagy? Lehet, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét

 

#1 Nem fogyasztasz elég fehérjét

A fehérje egyike annak a három makrotápanyagnak, amelyekre a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy energiát nyerjen (a másik kettő egyébként a nem túl közkedvelt szénhidrát és a zsír). 

 

Főleg együtt fogyasztva táplálják a testet, és jóllakottság-érzést biztosítanak. 

 

Azonban nem jó, ha az arányok felborulnak. Például egy szénhidrátdús étkezés a vércukorszint hirtelen emelkedését, majd csökkenését okozza, ami éhségérzethez vezethet.

 

Viszont, ha a fehérjét szénhidráttal együtt fogyasztod, az lelassítja a glükóz felszívódását, vagyis nem "ugrál" a vércukorszinted, amitől nyugodtabb leszel, és elkerülheted a farkaséhség kialakulását. 

 

Nemcsak a húsban található fehérje, hanem a zöldségekben, tejtermékekben is, például a joghurtban, a tejben és a sajtban. Ezenkívül a tojás, a hal, a bab, a tofu, a magvak és a diófélék szintén jó fehérjeforrások lehetnek.



#2 Nem alszol eleget

Első blikkre talán furcsa lehet, de az alváshiány szintén okozhat éhségérzetet.

 

A kielégítő alvás ugyanis elengedhetetlen az agy és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ráadásul a megfelelő mennyiségű (napi 7-8 óra) alvás csökkenti számos krónikus betegség, köztük a szívbetegség és a rák kockázatát is.

 

Ezenkívül az alvás segít szabályozni a ghrelint, ami éhséghormon néven is ismert. Az alváshiány magasabb ghrelinszinthez vezet, ezért amikor kevesebbet alszol, éhesebbnek érezheted magad.

 

Ráadásul az alvás hozzájárul a megfelelő leptin-szinthez is, ez a hormon az, ami az éhségérzetért felel. 

 

Éhség elleni tippek - ne egyél annyi finomított szénhidrátot

 

#3 Túl sok finomított szénhidrátot eszel

Ezzel bizony nem mondunk újdonságot, de a túl sok finomított szénhidráttal (ilyenek a pékáruk, a gyorsételek és a bő olajban sült ételek is) belekerülhetsz a tipikus 22-es csapdájába.

 

Hiába eszel ugyanis sokat, egész egyszerűen "üresek", hiszen a finomítás során az összetevőiket feldolgozták, így sok tápanyagot és rostot veszítenek. 

 

Magyarul: hiába eszel belőle többet, csak megdobja a vércukorszinted, amitől 1-2 órán belül újra megéhezel. Ráadásul ilyenkor a szervezet minél előbb plusz energiához akar jutni, így az agynak azt a jelzést küldi, hogy lehetőleg szintén valamilyen cukros, szénhidrátdús ételt kívánj meg. 

 

Ezt az ördögi kört csak úgy teheted meg, ha teljes egészében leállsz a finomított szénhidrátok fogyasztásával, és csak néha-néha bűnözöl egy kicsit. 

 

#4 Kevés zsírt tartalmaz az étrended

Na ez bizony pedig anomáliának tűnik: a zsír, mint egészséges étel? Ahogy feljebb is említettük a zsír nélkülözhetetlen a szervezet számára, sőt kulcsszerepet játszik a jóllakottság megőrzésében.

 

Ez részben annak köszönhető, hogy lassan halad át a gyomron és a bélrendszeren, tehát több ideig tart megemészteni. Ezenkívül a zsír segít felszabadítani a különböző, teltségérzet-növelő hormonokat is.

 

Főleg az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása ajánlott, ilyen például a lazac, a tonhal, de még inkább az olajos magvak, mint a lenmag vagy a dió. 

 

#5 Több rostra van szükséged

Ha az étrended nem tartalmaz elegendő rostot, akkor az bizony éhségérzethez, és székrekedéshez is vezethet. 

 

A rost ugyanis egy olyan ballasztanyag, ami a víz többszörösét is képes megkötni. Mivel lassú felszívódású, ezért hosszú távon is jóllakottság-érzést biztosít. 

 

A megfelelő mennyiségű (napi 20-25 grammot nem meghaladó) rostbevitel ráadásul étvágycsökkentő hormonokat szabadít fel. 

 

Szuper rostforrás lehet például a zabpehely, a lenmag, az édesburgonya, a narancs és a kelbimbó is. 

 

A rostban gazdag étrend nemcsak csökkenti az éhséget, hanem számos egyéb egészségügyi előnnyel is jár, például csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

 

#6 Nem iszol elég folyadékot

Sok esetben nem is vagyunk éhesek, csak az agyunk tévesen így dekódolja a szomjúságérzetet. Amikor tehát úgy érzed, hogy éhes vagy, dönts le néhány pohár vizet, és el is múlhat az éhségérzeted. 

 

Fontos, hogy vizet vagy ízesítés nélküli teát igyál, ne pedig valamilyen cukros időt. Ezzel ugyanis nemcsak felesleges, üres kalóriákat viszel be, de bizony éhesebb is leszel tőlük. 

 

Napi 2,5-3 liter folyadék segít megőrizni az agy és a szív egészségét, valamint a bőrödre is jótékony hatással lesz: sokkal kevesebb és kevésbé mély ráncod lesz. 

 

Egy tanulmányban 14 embert vizsgáltak: egy részük 2 pohár vizet ivott étkezés előtt, míg a csoport másik tagjai semmilyen folyadékot nem fogyasztottak. Az előbbiek csaknem 600 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint azok, akik nem ittak vizet.

 

A túl sok stressz is éhségérzetet okozhat

 

#7 Túl sokat stresszelsz

A túlzott stressz növeli az étvágyat (nem hiába vannak olyan sokan, akik stresszevők). 

Ennek oka, hogy a  kortizolszint megemelkedik, ami az éhségérzet és a sóvárgás kialakulásához vezet. Ilyen esetekben jó lehet, ha valamilyen természetes módot találsz a stressz csökkentésére.

 

Ilyen például a rendszeres sport, a stresszlabda, a jóga, de akár egy forró fürdő vagy az olvasás is segíthet elterelni a gondolataidat. 

Mi segíthet leküzdeni az állandó éhségérzetet?

A több fehérje, több omega-3, több folyadék fogyasztásán és az életmódbeli változtatásokon túl hatékonyan csökkentheted az étvágyadat a Fittprotein komplex HCA+CLA formulájával is. 

 

HCA (vagyis a hidroxi-citromsav) lassítja a szénhidrátok zsírokká alakulását, és hosszabb teltségérzetet biztosít.

 

A CLA (konjugált linolsav) pedig egy omega-6 zsírsav, ami segít szabályozni a vércukorszintet, így megelőzhető vele a farkaséhség kialakulása. Ezenkívül a CLA erősíti az immunrendszert, valamint edzés közben fokozott zsírvesztést biztosít úgy, hogy közben megvédi az izmokat a leépüléstől. 

 

Továbbá a Fittprotein étvágycsökkentő Glucomannan formulája ördögnyelv konjac növény kivonatot is tartalmaz, ami hasonlóan működik a rosthoz. A gyomorba kerülve ugyanis megköti a vizet és a többszörösére duzzad, így elősegíti a teltségérzet kialakulását. 




Felhasznált források:

https://health.clevelandclinic.org/reasons-why-you-are-always-hungry/

https://www.healthline.com/nutrition/14-reasons-always-hungry#1.-Youre-not-eating-enough-protein