Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

5+1 tipp hogyan tudsz olcsón is minőségi ételt enni

Tomi
Tomi
2022.07.12 12:19
5+1 tipp hogyan tudsz olcsón is minőségi ételt enni

A mai élelmiszerárak mellett biztos benned is felmerült már a kérdés, hogy mégis hogyan tudnál relatíve olcsón enni úgy, hogy közben ne hízz el. Amikor már egy vekni kenyér is ezer forint felett van, picit taktikázni kell ugyan, de nem lehetetlen.

 

A Fittprotein Pink csapata pro tippeket ad, hogy hogyan tudsz jó minőségű ételeket fogyasztani a mai élelmiszerárak mellett is!

#1 Keresd a szezonális ételeket

Ahhoz, hogy egészséges legyél, sok gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani - ebben nincs nagy újdonság. A hiperekben télen-nyáron tudsz almát, körtét venni, és kis túlzással már epret is tél elején. A boltok polcain a mangót, banánt és különböző, déli gyümölcsöket is bármikor megtalálod. 

 

Aminek nincs szezonja, az rendszerint sokkal drágább, de ugyanez fordítva is igaz: a szezonális termékek sokkal olcsóbbak. 

 

Ráadásul gondolj csak bele, hogy mennyire okosan kitalált egy rendszer is ez valójában. Nyáron olyan hidratáló gyümölcsöknek van szezonja, amiket az ember egyébként is kíván. Ha most, két izzadás között egy lédús görögdinnyére vagy uborkára gondolsz, minden bizonnyal összefut a nyál a szádban. 

 

Ezek a gyümölcsök sokkal frissebbek, sokkal több különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a szezonon kívüli társaik. Nem is beszélve arról, hogy ez sokkal fenntarthatóbb is.

 

Plusz pont, hogy ezzel a helyi termelőket is támogatod, és ezzel el is érkeztünk a következő pontunkhoz.

 

Vásárolj helyi termelőktől az olcsóbb

 

#2 Vásárolj (helyi) termelőktől

A közvetlenül a termelőtől vásárolt tojások, zöldségek, gyümölcsök, húsok, mézek és még sorolhatnánk nemcsak olcsóbban mint a hiperes termékek, de frissebbek és zamatosabbak is. 

 

Sok esetben előfordul, hogy a multik a fokhagymát Kínából hozzák be, és az almát, körtét sem hazai beszállítótól szerzik be. Ráadásul ezeket olyan vegyszerekkel is kezelhetik, amik hazánkban egyébként tiltottnak minősülnek. 

 

Amellett tehát, hogy olcsóbb, egészségesebb, még környezettudatosabb választás is helyi termelőtől vásárolni. 

 

#3 Tárazz be

A mai bizonytalan világban egyik hétről a másikra is drasztikusan megnövekedhet egyik másik élelmiszer ára. Ha gyakran fogyasztasz durum tésztát, rizst, kókuszzsírt vagy más, tartósabb élelmiszert, akkor érdemes előre betárazni belőle. 

 

Matekozz egy kicsit, és vedd meg előre például a félévi adagot ezekből az élelmiszerekből.

 

Lehet, hogy egyszeri kiadásnak fájdalmas lesz a plusz több tízezer forint, de később, amikor látod, hogy egy-egy termék 2-300 forinttal is drágul, hálás leszel magadnak.

 

#4 Termeszd magad (balkonkertészkedés, csíráztatás)

Talán a legegészségesebb, és legolcsóbb alternatíva az, ha te magad termeszted meg azokat a zöldségeket, gyümölcsöket amiket később elfogyasztasz. 

 

Kertes házban jó ötlet lehet a magaságyás, ami védi a vakondoktól, pockoktól és a többi rágcsálótól a növény gyökerét. Csepegtetős öntözéssel pedig letudod a mindennapi locsolás nyűgét is. 

 

Ha nincs kertes házad, akkor sem kell lemondanod a kertészkedés örömeiről, hiszen a balkonkertészkedés is egyre népszerűbb, és egy csomó videót találni ezzel kapcsolatban. A legjobb, hogy már egy sima kilépő vagy franciaerkély is alkalmas arra, hogy elkezdd. Nézd meg, mennyire árnyékos az erkély, mennyire napos, mekkora a hely, és mik azok a növények, amiket feltétlenül ültetni szeretnél. 

 

Persze naiv dolog azt hinni, hogy egy kicsi vagy akár egy közepes balkonon nevelt növényekkel kiváltható lenne a vásárlás, de nagyon jó kiegészítés lehet. 

 

Télen pedig a szükséges vitaminokat pótolhatod különböző csírákkal is. Ezek a hiperekben extrém drágák (gyakran egy néhány grammos, alig pár falatnyi csíramix is alsó hangon ezer forint). Érdemes néhány ezer forintért beszerezni egy csíráztatót, megvenni a magokat és otthon próbálkozni vele. Nem nagyon ördöngösség, és csak napi 2-3 perc ráfordítást igényel. 

 

Cserébe megvan a téli vitaminadagod, természetes úton, ráadásul több tízezer forintot spórolhatsz ezzel a módszerrel. 

 

A fagyasztott zöldség egészséges

 

#5 Barátkozz össze a fagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel 

Valamiért gyakori az a tévhit, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök nem vagy kevésbé egészségesek, mint a frissek. A valóság ezzel szemben inkább az, hogy a több napig utaztatott hiperes zöldségeknél a mirelit zöldségek és gyümölcsök bizony magasabb tápanyagtartalommal is rendelkezhetnek. 

 

Ne félj tehát fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt használni, ezek egészségesek, a fagyasztás által megőrzik a tápanyagtartalmukat, és nem veszítenek belőle. 

 

Ha otthon nagyobb fagyasztód van, akkor érdemes egyébként egy-két hónapra előre betárazni. 

 

+1 Keresd a közeli szavidős termékeket

Lehet, hogy fujjogsz, vagy félsz, de a közeli szavatossági idős termékeknek semmi baja nincs, azon kívül, hogy jó eséllyel kidobják őket pár nap múlva, ha nem vásárolja meg őket senki. 

 

Érdemes vadászni a jó minőségű termékeket, és lehetőleg már másnap elfogyasztani őket. Egy-egy ilyen közeli szavidős cucc egyébként jó 20%-kal olcsóbb az eredeti árhoz képest, és bizony meg lehet vele fogni néhány ezer forintot egy nagyobb bevásárlásnál.

Ha érdekesnek találtad a cikkünket, akkor nézd a FittPink rendszeresen frissülő blogját!