Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Jó vagy rossz ötlet sminkben edzeni?

Tomi
Tomi
2022.06.09 13:44
Jó vagy rossz ötlet sminkben edzeni?

Mindig a legjobban akarunk kinézni; még akkor is, ha éppen az edzőteremben izzadunk. 

 

Nőként ez pedig különösen fontos, van aki a kutyát sem hajlandó úgy megsétáltatni, hogy nem sminkeli ki magát. 

 

Ezzel persze alapesetben semmi baj nincs, azonban van, amikor ez már a bizonyos lónak a másik oldala, és többet ártasz vele, mint használsz. 

 

Ha te is ebbe a típusba tartozol, és még edzeni is sminkben jársz, akkor ez a cikk neked szól.

 

A smink nem hagyja a bőrt lélegezni

Képzeld el, hogy egy napsütéses, forgalmas péntek délután elmész futni a Margitszigetre, full sminkben. Tele vagy energiával, a pasik elégedetten végigmérnek a szemükkel, a madarak csiripelnek, a város szokás szerint úszik a szmogban. 

 

4 kilométer után már onnét is izzadsz, ahol fizikailag nem kellene, kivéve az arcod, ami még így is makulátlan (persze hogy az, hiszen az izzadság nem tud elfolyni a vízálló sminken). 

 

Mire hazaérsz a futásból, az elfolyni nem tudó méreganyag és faggyú keveréke már jó eséllyel beékelődött a pórusaidba. Hiába mosod le a sminket edzés után, ezeket már szinte drótkefével sem lehetne kirobbantani onnan. 

 

Ehhez a mixhez pedig még hozzájön a szmogos levegőből származó por, a mikroszemcsék, és minden elképzelhető szennyeződés. 

 

Kevés, ennél ideálisabb táptalaj létezik a baciknak, és nem csoda, ha ezután jönnek az aknék. 

 

Hidd el, fontos hogy a bőröd időnként lélegezzen, főleg edzés közben. A smink azonban lefedi a bőr teljes felületét és vele együtt a pórusokat is, és az edzés közben keletkezett izzadság és zsír egész egyszerűen nem tud hova távozni. Épp ezért hatol be a pórusaidba, majd pedig eltömíti őket, ami a baktériumok túlszaporodásához vezet.

 

Ha pedig ezek a bacik elszaporodnak, akkor szinte biztos, hogy begyulladnak és aknékat, pattanásokat, valamint mitesszereket okoznak az arcodon.

 

Na és itt követheted el a második hibát: hogy a smink által okozott pattanásokat sminkkel takarod el. 

 

Nem nehéz észrevenni, hogy ez egy ördögi körhöz vezet, amit csak a smink elhagyásával, és tudatos bőrápolással tudsz (vagy tudnál) megszakítani. 

 

Sportolni sminkben

 

Pedig a mozgás fiatalít(ana)...

A mérsékelt testmozgás pedig valósággal csodát tenne a bőrrel: fiatalabbnak, puhábbnak tűnne és később is öregedne.

 

Ha nem lenne edzés közben smink, és az izzadság zavartalanul el tudna folyni, akkor a bőr lélegezne, kilökné magából a méreganyagokat és lehetséges, hogy nem kellene a pattanásokkal küzdened.

 

Az edzés közbeni izzadás tehát, bármilyen kellemetlen is, jót tesz a bőrödnek: segíti, hogy  megszabaduljon a felesleges faggyútól, ami a pórusok eltömődését okozhatja. De segít egyúttal megszabadulni a méreganyagoktól is, többek között ettől is válik (válna) a bőr olyan fiatalossá.

 

Azonban ahhoz, hogy ezek a méreganyagok, valamint a faggyú távozni tudjanak, szabad utat kell biztosítanod számukra; a smink pedig ebben egy valóságos, fizikai gátat képez. 

 

(Épp ezért érdemes kerülni a fejpántokat, derékpántokat és a túl szoros futóruhákat is – ezek szintén fizikai gátat képeznek és a viselésük helyén megjelenhetnek az aknék.)

 

Milyen sminket használj edzéshez?

 

Hogyan viselj sminket edzés közben (ha tényleg muszáj)?

Vannak persze olyan napok, amikor egész egyszerűen annyira pocsékul festesz, hogy kell a smink (nyugi, nem csak te vagy így ezzel – mindenkinek vannak ilyen napjai). 

 

De az is lehet, hogy az edzés után egyből rohannod kell dolgozni vagy valamilyen más programod van.

 

Ebben az esetben érdemes inkább színezett hidratálót vagy fényvédőkrémet használni – ez segíthet elfedni a problémás területeket anélkül, hogy megterhelné a bőrt. Ha pedig ehhez egy fénylő ajakápolót kensz fel, vízálló szempillaspirállal, szinte tuti a siker.

 

Ha mégsem tetszik az eredmény, nagyon ritkán (tényleg nagyon ritkán) tehetsz kivételt a sminkekkel is. Amennyiben például randi után mész sportolni, edzés után azonnal távolítsd el a sminket, de nem akármivel: nedves vattára pöttyintett mosakodókrémmel (ezt patikában lehet kapni). 

 

Ez a kombináció még a legdurvább sminket is valósággal lerobbantja az arcodról. 

 

Az egészséges arcbőrhöz belsőleg is kellenek vitaminok

Ahhoz, hogy az arcbőröd tényleg valósággal ragyogjon, szükséged lesz egy kis belső támogatásra is. 

 

A kollagén segít eltüntetni a ráncokat, és fiatalítja az arcbőrt, ráadásul még az ízületeknek is jót tesz. A C-vitamin természetes antioxidáns hatású, védi a sejteket, és megakadályozza a bőr idő előtti öregedését. A koenzim-Q10 pedig gyorsíthatja a sejtek megújulását, és szintén remek antioxidáns. 

 

A Fittprotein Collagen C+Q10 kapszulában mindhárom összetevő megtalálható, így nem kell külön összehasználnod a hozzávalókat: az arcbőröd minden szükséges vitaminhoz hozzájuthat, egy helyen.