Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

A stressz kezelése: 9 tipp, amit mindenképp fogadj meg

Tomi
Tomi
2022.05.10 16:44
A stressz kezelése: 9 tipp, amit mindenképp fogadj meg

Manapság nem nehéz túlstresszelni magunkat: a munka, a család, a párkapcsolat a házimunka és az egyéb ház körüli teendők mellett az embernek kevés ideje van magával törődni. Sokszor már az idővel való zsonglőrködés is nagy kihívást jelent, az érzés pedig egész egyszerűen szétfeszíti belülről az embert. A stressz kezelése nem egyszerű, azonban nem is lehetetlen mutatvány. 

 

A cikkben most olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amik segíthetnek a stresszoldásban. Szóval vegyél egy mély levegőt, és olvasás közben kortyolj el egy citromfűteát.

 

Mi a stressz?

Selye János stressz kutató fedezte fel, hogy a stressznek különböző formái léteznek: pozitív (eustressz) és negatív (distressz). A pozitív stressz jól ismert például sportolók körében; ez ugyanis maximumra pörgeti a teljesítményt, növeli az adrenalin szintet és az éberséget. Az eustressz tehát tulajdonképpen a túlélés záloga, így nem feltétlenül kell stresszmentes életet élni, sőt. 

 

Azonban a mérleg másik nyelvén ott van a túlzásba vitt stressz, ami leginkább a környezeti hatásoknak, illetve a rohanó, zajos világunknak tudhatunk be. A tartós stressz következményei különböző testi és lelki problémák formájában jelenik meg, súlyos esetekben pedig betegséghez vagy depresszióhoz is vezethet, ezért mindenképp féken kell tartani. 

 

Mielőtt megnéznénk, hogy ezt hogyan teheted meg, tekintsük át a stressz tüneteit, hiszen fontos, hogy felismerd a jeleket. 

 

A stressz tünetei

Ha valakit hosszú távú (krónikus) stressz ér, a stresszválasz valósággal "felzabálja" a szervezetünk energia tartalékait. Épp ezért  fizikai, pszichikai és érzelmi tünetek is kialakulhatnak.

 

A stressz fizikai tünetei közé tartoznak:

  • fájdalomérzet;
  • szapora szívverés, mellkasi fájdalom;
  • kimerültség;
  • alvászavarok (például alvási apnoe, alvajárás);
  • fejfájás, szédülés, remegés;
  • magas vérnyomás;
  • izomfeszültség;
  • fogcsikorgatás;
  • gyomor-és emésztési problémák;
  • szexuális problémák;
  • valamint a gyenge immunrendszer.

 

Ezenkívül a stressz olyan érzelmi pszichikai, érzelmi tüneteket okozhat, mint:

  • a szorongás vagy ingerlékenység;
  • a depresszióra való hajlam;
  • a pánikbetegség, illetve pánikroham;
  • és a meghatározhatatlan szomorúság-érzet, illetve rossz közérzet. 

 

A stresszes emberek gyakran valamilyen addikcióba menekülnek, hogy így oldják a stresszt, épp ezért náluk gyakori: 

  • a túlzásba vitt alkoholfogyasztás;
  • a szerencsejátékozás;
  • a dohányzás;
  • étkezési zavarok (anorexia vagy épp túlevés);
  • különböző drogok használta. 

 

A tartós stressz következményei tehát igencsak sokrétűek lehetnek, emellett különböző betegségekhez is vezethetnek. 

 

Hogyan lehet oldani a stresszt? 

Az egyik első, és legfontosabb, hogy felismerd mi okozza a stresszt. Munkahelyi probléma vagy párkapcsolati probléma? Családi vagy egyéb ügyek? Ha megvan a stresszfaktor, akkor érdemes kommunikálni azokkal, akik a stresszt okozzák, hogy miképp lehetne megoldani a problémát. 

 

Ha nem sikerül ezeket megoldani, akkor pedig egész egyszerűen tovább kell lépni. Sokan félnek attól, hogy munkahelyet váltsanak, vagy elhagyják a párjukat, de fel kell ismerni azt, hogy nem lehet toxikus környezetben, toxikus kapcsolatban sokáig létezni. Ez megmérgezi az emberi kapcsolatokat, a mindennapokat és unblock az egész életet. 

 

Miután ezt sikerült lokalizálni, elkezdődhet a felgyülemlett stressz oldása, a következő módszerekkel. 

 

Mozgással a stressz ellen

 

#1 Mozgás

A rendszeres edzés az egyik legjobb stresszcsökkentő. A mozgás ugyanis kikapcsolja az agyad, lefáraszt; ugyanakkor segít fókuszálni. Ja, és nem utolsósorban igazi endorfin (boldogsághormon) termelő. 

 

Ehhez mindössze heti 2-3 órát kell mozognod; választhatsz kocogást, biciklizést, úszást, kosárlabdát, focit - lényegében bármit, ami szórakoztat és kikapcsol. 

 

#2 Izomlazító gyakorlatok

Amikor stresszelsz, az izmaid megfeszülnek. Azzal, hogy ellazítod őket, tulajdonképpen te is ellazulsz. Épp ezért naponta érdemes nyújtani, főleg a derekat, karokat, illetve a vállat, valamint érdemes rendszeres időközönként eljárni egy masszőrhöz is. 

 

Ugyancsak segít az izomlazításban egy forró fürdő is. Ha kádban fürdesz, tegyél bele fürdősót, vagy Epsom sót, ami segít relaxálni.

 

#3 Figyelj oda a légzésre

Egy rohanós napon is érdemes 5-10 percet szakítani magadra, és figyelni a tudatos légzésre. Nem is gondolnád, hogy ez mennyit számít a közérzeted szempontjából!

 

Ahhoz, hogy a légzőgyakorlat hatásos legyen, az alábbi 5 pontot érdemes követni: 

  1. Ülj le kényelmesen, a kezeidet tedd az öledbe, a lábaidat pedig a padlóra. Ha úgy érzed, hogy fekve kényelmesebb, és jobban el tudsz lazulni, akkor pedig feküdj hanyatt.
  2. Csukd be a szemedet.
  3. Képzeld el magad egy pihentető helyen. Ez lehet egy tengerpart, egy mező, egy kert - a legkönnyebb, ha felidézel magadban egy régi emléket. 
  4. Lassan szívd be a levegőt. Engedd, hogy a tüdőd megteljen, majd szép lassan engedd ki. 
  5. Végezd el a gyakorlatot naponta, 5-10 percet. 

 

#4 Figyelj az étkezésre

A rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás szintén javítja az általános közérzetet. 

A napi menüben legyenek zöldségek, gyümölcsök, illetve teljes kiőrlésű gabonafélék és fehérjék is

 

Lehetőleg ne hagyd ki az étkezéseket, ugyanis a vércukorszint ingadozása szintén ingerlékenységet okoz. Válassz inkább olyat ételeket, amiknek alacsony a glikémiás indexe, például a zabpelyhet, a basmati rizst; de jó választás a bulgur is. 

 

#5 Lassíts

A rohanó élet közepette a szervezetünk szinte ordít egy kis nyugalomért és lazításért. Sokszor már olyan apró dolgok is számítanak, mint hogy 5-10 perccel korábbra állítod az ébresztőt, így nem kell stresszelned a késés miatt.

 

Szintén jó ötlet lehet, ha a nagyobb feladatokat több, kisebb részfeladatra bontod. Ne akarj egyszerre mind az 50 bejövő emailre válaszolni, szép lassan sorban, kis szünetekkel is ugyanúgy a végére érsz majd. 

 

#6 Szakíts időt a hobbidra 

Fontos, hogy időt szakíts olyan dolgokra, amelyeket élvezel. Próbálj meg minden nap csinálni valamit, amitől jól érzed magad valamit, ami örömet okoz. Nem kell sok időt szánni rá, van hogy már napi 20 perc is rengeteget számít. 

Ilyen például: 

  • az olvasás, 
  • a kötögetés,
  • rejtvényfejtés,
  • sorozatnézés,
  • játék (PC vagy konzol) 


Stresszoldás barátokkal

 

#7 Beszélj a problémáidról

Nagyon fontos, hogy legyen olyan ember az életedben, akivel meg tudod beszélni a problémáidat. Ez lehet családtag, lehet barát, a lényeg, hogy kommunikálj. 

 

Azonban vigyázz arra, hogy ne te legyél "a panaszkodós", aki folyton negatív energiákat küld mindenki felé, ez egy idő után ugyanis annyira lefárasztja a többi embert, hogy inkább kerüli a társaságodat. 

 

Önmagaddal is beszélgethetsz, bármennyire furcsán hangzik is. (Nem, ettől még nem leszel kattant.) Viszont itt is fontos, hogy milyen üzeneteket küldesz magad felé. Ha folyton rossz gondolatokat osztasz meg magaddal, akkor bekerülsz egy hihetetlenül kártékony negatív spirálba, ami egyre lejjebb és lejjebb húz. 

 

Fordítsd meg ezeket a gondolatokat, például így: az "ez nekem nem megy" helyett mondd azt, hogy "meg tudom majd csinálni, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy sikerüljön". Ugyanakkor fontos elfogadnod, hogy te is csupán egy ember vagy. 

 

Fogadd el, hogy nem tudsz mindent tökéletesen csinálni, bármennyire is igyekszel. Az életedben sem tudsz mindent irányítani. Minden élethelyzetben őrizd meg a humorérzéked, ugyanis a nevetés boldogsághormont termel, és pozitivitást sugároz. 



#8 Szüntesd meg a stresszorokat

Vizsgáld meg, hogy melyek a legnagyobb stressz kiváltó okok az életedben. A munkád, az ingázás, a párkapcsolat? Ha be tudod azonosítani, mik ezek, nézd meg, hogy képes vagy-e kiiktatni őket az életedből, vagy legalábbis minimalizálni az arra való hatásukat. 

 

Ha nem tudod azonosítani a stressz fő okait, kezdj el stressznaplót vezetni. Jegyezd fel, mikor szorongsz, próbálj meg mintát keresni, ez pedig segít azonosítani a problémát. 

 

#9 Stresszoldók

Vannak olyan természetes növények, amelyek kiváló stresszoldók: ilyen például a citromfű, a komló, a kamilla, a macskagyökér vagy a ginkgo biloba. 


A B-vitamin komplex szintén kiváló stresszoldó, hiszen a B-vitamin egyes típusai, fő hatásait az idegrendszeren keresztül fejti ki. Az izomlazításban pedig a magnézium nyújt segítséget.