Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Mit tegyél, ha diétázol, de rossz a közérzeted?

Tomi
Tomi
2022.09.13 21:26
Mit tegyél, ha diétázol, de rossz a közérzeted?

Általában kényszerből áll neki az ember fogyókúrázni (miután megkérdezik, hányadik hónapban vagy úgy, hogy még pasid sincs). A diéta egyébként sem könnyű és sokszor megterhelő, de ha ehhez még rossz közérzet is társul, akkor aztán kész a katasztrófa. 

 

Ha a fogyózás után lettél kedvetlen, akkor ennek a hátterében mindig a rosszul beállított diéta áll. A cikkben azt mutatjuk meg, hogyan tudod helyes mederbe terelni és visszanyerni az életkedvedet.

#1 Nem viszel be elég kalóriát

Nagyon gyakran előfordul, hogy az ember megvon magától szinte mindent, csakhogy mindenki az ő lapos hasára csettintgessen a strandon. Ez pedig azzal jár, hogy veszélyesen kevés kalóriát viszel be a szervezetedbe. 

 

Nem nehéz látni, hogy mi történik ilyenkor: a tested nem jut elég naftához, és ahogy a kocsi sem megy üzemanyag nélkül, úgy te sem. Kimerülsz, a szervezeted túlélő üzemmódba kapcsol, és csak a legszükségesebb funkciókat látja el. 

 

Egy nőnek átlagosan 1600-1800 kalóriát kell bevinnie - még fogyókúra idején is. Ennél kevesebb mennyiség már veszélyes lehet, úgyhogy mindenképp számold össze, hogy biztosan megvan-e a szükséges kalóriamennyiség.

 

#2 Egyhangú az étkezés

A másik gyakori hibába szintén sokan beleesnek. A diéta nem abból áll, hogy egész nap rizses pufit, abonettet, banánt és joghurtot majszolsz, a hét minden napján. A puffasztott rizsben egyébként is üres kalória van. 

 

Figyelj oda arra, hogy a diétához mérten változatosan étkezz. Egyél salátát, sovány húsokat, sovány túrót, tofut, tojást, teljes kiőrlésű pirítóst, halat, zabot valamint rengeteg zöldséget és gyümölcsöt. 

 

Ezekkel biztosíthatod a szervezeted számára szükséges vitamin és ásványianyag mennyiséget.

 

A rost fogyasztása fontos a diéta alatt

 

#3 Nincs benne elegendő rost

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy rosthiányos lesz a táplálkozásod. Ez többek között székrekedésben nyilvánul meg, márpedig a jó diéta egyik ismérve, hogy felturbózza az anyagcserét. 

 

Magas rosttartalmú például a zab, gyümölcsök közül a barack, a szilva, a mandarin, a narancs, az áfonya és a szőlő is.

 

Zöldégek közül érdemes kiemelni magas rosttartalmuk miatt a zellert, a brokkolit, a céklát, a káposztát, a paradicsomot, a spárgát, az uborkát, a spenótot és a sárgarépát is. 

 

A rost rengeteg vizet megköt, így ballasztanyagot képez a gyomrodban és hosszú időre eltelít, így lassan szívódik fel. Ez azt is jelenti, hogy sokkal később leszel éhes, és nem kívánsz annyi ételt sem. 

 

Viszont jóból is megárt a sok: napi 20-30 grammnál több rostot nem szabad fogyasztani, mert hosszú távon káros lehet. 

 

#4 A diéta nem kompatibilis a jelenlegi étrendeddel

Egy tök egyszerű példa: ha szereted a húst, akkor egyél húsokat is, ha pedig sajt-imádó vagy, ne hagyd ki ezt a csemegét a diétából. Diétázni nem azt jelenti, hogy le kell mondanod mindenről, amit szeretsz, csak kompromisszumokat kell kötnöd. 

 

Viszont az olyan kedvencektől, mint a pizza, a hamburger, a sültkrumpli, a pékáruk, a chips és a cukros üdítők el kell búcsúznod. 

 

#5 Egy nem ismert betegség húzódik meg a háttérben

Ha II-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia, ételintolerancia, allergia, vagy irritábilis bélszindróma húzódik meg a háttérben, akkor mindenképp kérd dietetikus segítségét az étrend kialakításában. 

 

Előfordulhat ugyanis, hogy a rossz közérzet, és a sikertelen diéta mögött valamilyen fel nem fedezett betegség áll. Épp ezért érdemes a diétát megelőzően kivizsgáltatni magad, főleg ha egyébként is tüneteid vannak. Ilyenek lehetnek: a hasmenés, székrekedés, tüsszögés, alhasi diszkomfort-érzet, bőrkiütések. 

 

Nem jó, ha a diéta alatt túl sokat vagy túl keveset mozogsz

 

#6 Túl sok, vagy túl kevés testmozgás

Ahhoz, hogy a diéta sikeres legyen, elengedhetetlen a testmozgás. Ha nem mozogsz, akkor csak és kizárólag megváltozott étrenddel nem lesz tartalmas a fogyás. 

 

A mérleg másik nyelvén viszont ott van a túlmozgás is. Ha kevés kalóriát viszel be, viszont túl sokat mozogsz, az szintén krónikus fáradtság-érzethez, és gyenge immunrendszerhez vezet. Szóval találd meg az arany középutat. 

 

#7 Kényszeresen túlzásba viszed a diétát

A rossz diéta nemcsak testileg, de lelkileg is megbetegít. Ha egy diétát nagyon szigorúan veszel, és grammra pontosan leméred, mit és mikor ehetsz, hány kalóriát fogyasztottál, mennyit égettél el, akkor a fogyózás megszállottja leszel. 

 

Ez pedig igazi örvény, ami lehúz és megemészt: szorongóvá, depresszióssá, feszültté tesz, és akár súlyos testképzavarokhoz is vezethet. Ha úgy érzed, kezd elszaladni veled a ló, kérd szakember segítségét. 

 

#8 Az evést egy nyűgnek érzed

Egy ételnek finomnak, és élvezetesnek kell lennie. Hülyeség, hogy az egészséges ételek csak rosszak lehetnek - maximum rosszul csinálják őket. Egy saláta is lehet mennyei, ha jól elkészítik, mint ahogy egy csokis süti is lehet rossz, ha elszúrják. 

 

Szóval igyekezz úgy táplálkozni, hogy ne csak egészséges legyen, de élvezd is az evést.

 

Ködös agy a diéta alatt

 

#9 Ködös lesz tőle a gondolkodásod, és kimerít

Ha diéta közben gyakran leblokkolsz, nem jönnek a szádra a szavak, és szét vagy hullva, mint a kókuszreszelék, akkor szintén rosszul van beállítva a diétád. Plusz jel, ha emellé még fáradt, kimerült is vagy. 

 

Egy jó diéta nem lehúz és leszív, hanem épp ellenkezőleg: felpörget, energetizál és kitisztítja a fejed. 

 

+1 Nem viszel be elég fehérjét

Ha kevés kalóriát viszel be, valószínűleg nincs elég fehérje sem a szervezetedben. Márpedig enélkül izomból fogsz fogyni, és a fehérjehiány az egész testedre kihat (hiszen szó szerint mindenben található protein). 

 

Egy nap, nagyjából 1,5 gramm fehérjét kell bevinni testsúlykilogrammonként ahhoz, hogy a tested egészségesen működjön.

 

Ha étkezéssel nem, étrend-kiegészítővel kell pótolni a hiányzó fehérjét a szervezetből. 

 

Ha szeretnél lefogyni, akkor olvasd el a Hogyan fogyj izomvesztés nélkül? című cikkünket is