Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Lehetséges pajzsmirigy-alulműködéssel fogyni? (6 extra tippel)

Tomi
Tomi
2023.06.13 07:22
Lehetséges pajzsmirigy-alulműködéssel fogyni? (6 extra tippel)

Hiába eszel egészségesen és hiába mozogsz rendszeresen, akkor sem indul meg a fogyás? Lehetséges, hogy pajzsmirigy-alulműködéssel küzdesz. 

 

Ugyanis, ha a pajzsmirigy-alulműködést nem kezelteted, nehezebb a fogyás, mivel a pajzsmirigy az anyagcsere-funkciók egyik legfőbb szabályozója. 

 

Mielőtt megmutatnánk a 6 tippünket, hogyan tudsz pajzsmirigy-alulműködéssel is fogyni, először nézzük meg, mi is ez a betegség és milyen tünetei vannak.

Mi az a pajzsmirigy-alulműködés?

Pajzsmirigy-alulműködés (más néven hypothyreosis) esetén a szerv nem termel elegendő pajzsmirigyhormont ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. 

 

Az egyik kulcsfontosságú folyamat ugyanis, amelyet ezek a hormonok szabályoznak, az az anyagcsere - ezt a varázsszót pedig mindannyian ismerjük már, akik ilyen-olyan módon találkoztunk a diétával. 

 

A fogyókúra során ugyanis kardinális pont, hogy mennyire tudod felgyorsítani az anyagcserédet  az ételek és a testmozgás kombójával, hiszen ez segít gyorsabban leadni a kilókat. 

 

Amikor tehát a szervezeted ellened dolgozik, és még jobban lelassítja az anyagcserédet, a fogyás sokkal nagyobb kihívássá válik.

 

Pajzsmirigy alulműködés: miért nehéz a fogyás?

Amikor a pajzsmirigyed nem működik jól, az anyagcseréd lelassul, ami miatt hízni kezdesz. Ilyen esetben pedig még akár 5-10 kilótól is rettenetesen nehéz megszabadulni. 

 

Tovább nehezíti a dolgot, hogy a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők hajlamosak fáradtnak érezni magukat, és egyszerűen nincs sok energiájuk mozogni. 

 

Ezek a pajzsmirigy-alulműködés tünetei

 

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Az alábbiakban bemutatjuk, mik a leggyakoribb tünetek. Ha ezek közül 2-3 is fennáll, akkor már gyanakodhatsz a betegségre, és érdemes magadat kivizsgáltatni. 

 

  • Fáradékonyság
  • Hízás
  • Meleg időben is fázol
  • Izom- és ízületi fájdalmak
  • Görcsök, 
  • Gyengeség-érzet
  • Székrekedés
  • Száraz bőr
  • Töredezett, vékony körmök és haj
  • Kevés izzadás
  • Rendszertelen és olykor erőteljes menzesz
  • Rossz alvás
  • Egyensúlyzavarok
  • Libidó csökkenés
  • Visszatérő légúti fertőzések
  • Depresszió

 

Hogyan zajlik a pajzsmirigy alulműködés vizsgálata?

A vizsgálat egy egyszerű vérvétellel zajlik, ahol a laborosok a vér TSH, FT3 és FT4 szintjét vizsgálják meg. 

 

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése

A kezelést hormonpótlással kell megoldani, ami élethosszig tart. Fontos tehát, hogy ha a fenti tüneteket tapasztalod, és sehogy sem megy a fogyás, akkor vizsgáltasd ki magad. 

 

Amennyiben ugyanis beigazolódik, hogy hypothyreosis áll a háttérben, és megkezditek a kezelést, úgy sokkal könnyebb a fogyás.

 

Fogyás pajzsmirigy-alulműködéssel

Ezeket a tippeket pedig hatékonyan alkalmazhatod, ha már tart a kezelés.

 

1. Tényleg (de komolyan): ne egyél cukrokat és csökkentsd a szénhidrátbevitelt

Érdemes mérsékelt vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendet összeállítanod, amely az  összetett szénhidrátokra (gondoljunk a keményítőtartalmú zöldségekre és hüvelyesekre) koncentrál. 

 

Ezenkívül teljes egészében iktasd ki a cukrokat, ha pedig nagyon megkívánod az édeset, akkor használj természetes (vagy mesterséges) édesítőszereket, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI).

 

A magas GI-vel rendelkező ételek, amilyenek például a cukros üdítők, finomított gabonák (igen, a cukormentes kakaós csigáról is le kell mondani), mind-mind fokozzák a gyulladást a szervezetben. 

 

Azonban nem szabad átesni a ló túloldalára és figyelni kell arra, hogy elegendő kalóriát vigyél be. Hiszen az alacsony kalóriamennyiség stresszreakciót vált ki a szervezetben, ami miatt csökken a T3 [az aktív pajzsmirigyhormon, a trijódtironin] termelődése. Ez pedig, talán mondanunk sem kell, további (súlyos) galibákat okozhat.

 

2. Egyél gyulladáscsökkentő ételeket (tipp, hogy mégis miket)

A gyulladáscsökkentő ételek segíthetnek enyhíteni az ízületi fájdalmakat és a depressziót, amelyek mind a pajzsmirigy-alulműködés következményei lehetnek. 

 

Olyan magnéziumban, B-vitaminokban, cinkben, szelénben, vasban és C-vitaminban gazdag ételeket érdemes választani, mint a különböző leveles zöld zöldségek (kínai kel, rukkola, spenót satöbbi), a paradicsom, a zsíros halak, a diófélék, a gyümölcsök és az olívaolaj.

 

3. Kisebb és több adagban érdemes enni

A pajzsmirigy alulműködés lelassítja az emésztést, így csökkentened kell az adagokat. A kisebb, gyakoribb étkezések, amelyek minőségi fehérjéket, összetett szénhidrátokat és egészséges zsírokat tartalmaznak, segítenek stabilizálni a vércukorszintet. 

 

4. Vezess étkezési naplót

A napi kalóriabevitel gyorsan az egekbe szökhet, ha nem naplózol mindent, amit eszel és iszol. Szerencsére már nem kell ehhez papír és ceruza, hiszen egy csomó app van, amivel ezeket rögzítheted, például a MyFitnessPal

 

Pajzsmirigy-alulműködés esetén érdemes mozogni

 

5. Mozogj többet

A testmozgás ugyanolyan fontos, mint a helyes és rendszeres étkezés. Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy olyan mozgásformát válassz, amitől nem jön rád a világfájdalom. Így tudsz ugyanis hosszú távon életmódot váltani, és tartósan is fenntartani a kalóriadeficitet és az egészséges testsúlyt. 

 

6. Vedd be a pajzsmirigy gyógyszereket (és tényleg ne feledkezz el róluk)

A pajzsmirigyhormont éhgyomorra kell bevenni, így a legjobb már reggel túlesni rajta, sok vízzel. Fontos, hogy ne vedd be más gyógyszerekkel együtt, és várj legalább 30-60 percet a reggeli elfogyasztásával.

Érdekel a diéta? Tudd meg, hogyan fogyj le izomvesztés nélkül!