Ingyenes Szállítás már 13800Ft-tól

Pink Shop Blog

Por, ital vagy kapszula? Hogy a legcélszerűbb kollagént fogyasztani?

Tomi
Tomi
2021.11.05 05:24
Por, ital vagy kapszula? Hogy a legcélszerűbb kollagént fogyasztani?

A kollagént igazi csodaszerként tartják számon: fiatalítja az arcbőrt, megolajozza az ízületeket és segít az IBS-ben szenvedőknek (tehát bélproblémák esetén). Ez viszont csak részben igaz; nem mindegy ugyanis, hogy milyen kollagént szedsz. A kollagén típusairól már írtunk egy átfogó cikket, amiből megtudhatod, milyen kollagén kell például ahhoz, hogy szebb legyen az arcbőröd, erősebb legyen a hajad és ne töredezzen a körmöd.

 

Most viszont a kollagén praktikus oldalának járunk utána - megtudhatod tehát hogy por, ital vagy kapszula formájában érdemes-e szedni.

A kollagénről röviden

A kollagén egy fehérje, amit a testünk természetes módon is előállít. Viszont a bibi, hogy ez a termelés 30 éves kor körül lelassul, aminek hatását te is hamar észreveheted: apróbb ráncok jelennek meg a szem környékén (sziasztok szarkalábak!), és a mosoly vonalánál. 

 

Ez persze a test természetes folyamata - mondhatnád, és igazad is lenne. De mi van, ha létezik egy olyan anyag, amivel késleltheted ezt a folyamatot? 

 

Nos, ez az anyag a kollagén. 

 

(Halkan jegyezzük meg, hogy ez csak a beuty-szemszögből vizsgált előny, mindemellett a kollagén az ízületekre és a belekre is jó hatást gyakorol, ahogy azt feljebb is pedzegettük.)

 

De jöjjön az 1 millió forintos kérdés: melyik a legjobb formája? Nézzük az előnyöket és a hátrányokat!

Megmutatjuk a kollagén kapszulák előnyeit és hátrányait

A kollagén tabletták előnyei és hátrányai

A kollagén tabletta formában történő szedése egyszerű és gyors. Nem kell azzal vacakolni, hogy külön magaddal vidd a port a munkahelyedre, és nem kell félned attól, hogy egy óvatlan pillanatban kiborul a táskádba vagy épp a BKV közepén.

 

Koncentrált formában tartalmazza a kollagént, és teljesen íztelen, ráadásul bárhol, bármikor bekaphatod és egy korty vízzel leöblítheted.

 

Hátránya, hogy emésztési problémák esetén a kapszula héja okozhat kellemetlenségeket, ezt ugyanis nehezebben emészti meg a szervezet mint a sima kollagén por formát. (Ha viszont bírod a többi zselés kapszulát, akkor ezzel sem lesz problémád.)

 

A másik hátránya a méretéből és a praktikumból fakad. Mivel kicsi, és könnyen hordozható, nyilván kevesebb adag fér bele, mintha mérőkanállal kimernél magadnak 30 grammot. Így előfordulhat, hogy egy nap többször is be kell szedned a tablettát.

 

Kinek ajánlott? 

Neked, ha nincs elég időd reggel vagy este otthon bekapni a kapszulát, és helyette az étrend-kiegészítőket a munkahelyeden szeded. Viszont, ha home office-ban dolgozol, akkor jobb ötlet lehet a por forma. 

 

Előnyök: 

  • kényelmes, 
  • praktikus,
  • hordozható, bárhol, bármikor beveheted,
  • íztelen.

 

Hátrányok: 

  • a porhoz képest kisebb adagot tartalmaz, 
  • egyeseknek a kapszula problémát okoz.

 

Tipp: válaszd a Fittprotein sajátmárkás kollagén kapszuláját, extra Q10-el!

Mik a kollagén por előnyei és hátrányai?

A kollagén por előnyei és hátrányai

A hidrolizált kollagén por egyik legnagyobb előnye, hogy szabadon adagolhatod. Ha úgy érzed, hogy neked a napi 30 grammos kollagén-fogyasztás válik be, akkor nem kell marékszámra kapszulát szedned, hanem egyszerűen mérőkanállal kimérheted a megfelelő adagot, és kész is van.

 

A legtöbb kollagén íztelen, habár a hal kollagénnak van egy érdekes utóíze, de ezt el lehet fedni azzal, ha a kedvenc reggeli smoothiedba, vagy egy gyümölcsjoghurtba kervered. A hidrolizált kollagén eleve jól tolerálható a bélrendszer számára is, hiszen nem hosszú, hanem rövid láncú aminosav elemekből áll. 

 

A kollagén por tehát a legtöbb ételhez és italhoz keverhető: egyaránt jól oldódik turmixban, kávéban, teában, levesekben, zabpehelyben is. 

 

Hátránya, hogy némely gyártó kollagén pora bizony könnyen csomósodik, és kellemetlen lehet elkeverni, hacsak nem tudod shakerben alaposan felrázni. (Mi azonban a Fittproteinpinknél ügyelünk arra, hogy a mi termékeink között ne legyen ilyen, szóval bátran válassz a megbízható gyártóink közül. A másik hátránya pedig a már említett utóíz - ezt viszont meg lehet szokni és/vagy elfedni (vagy ízesített kollagén port is lehet kapni). 

 

Kinek ajánlott?

Neked, ha van időd reggel elkészíteni a reggelidet és nem rohansz a munkába - ha pedig otthonról dolgozol, ez a legjobb választás. A hétköznapi rohanásban viszont praktikusabb lehet a tabletta forma - mindkettő egyformán jól felszívódik, csak a mennyiségben van eltérés. 

 

Előnyök:

  • te állíthatod be az adagolást, 
  • könnyen hozzáadható ételekhez és italokhoz,
  • könnyű megemészteni.

 

Hátrányok:

  • vannak olyan kollagének, amik csomósodhatnak,
  • némely kollagénnek utóíze lehet. 

 

Tipp: válassz az ízesített, csomósodásmentes kollagén porainkból!

Ízesített Fittprotein kollagén ital

A kollagén ital előnyei és hátrányai

A kollagén ital instant megoldást nyújt, mondhatni az előző kettő "keveréke", hiszen az előre elkészített, ízesített italt bárhová magaddal viheted - akár a munkahelyedre is -, és egyúttal hidratálod is a tested. (Sőt, a Fittprotein saját márkás itala extra adag C-vitamint is tartalmaz, ami remek antioxidáns és immunerősítő.) 

 

A kollagén ital szintúgy kollagén peptidekből áll, akárcsak a hidrolizált kollagén, tehát kisebb elemekre bontották, amelyek könnyebben felszívódnak és hasznosulnak a szervezetben. 

 

Ideális választás, ha nem akarsz időt tölteni a kanalazással, méricskéléssel: egyszerűen csak bedobod a táskádba, és voilá! Nem foglal több helyet, mint egy fél literes ásványvíz. 

 

Viszont előfordulhat, hogy a kollagénes ital ízvilága nem igazán jön be - szerencsére erre is van megoldás, hiszen a webshopunkban nemcsak ananászos, de epres ízben is elérhető. 

 

Kinek ajánlott?

Neked, ha egyik helyről a másikra rohansz, és szeretnél gyorsan, instant módon a napi kollagén (és C-vitamin) adagodhoz jutni.

Előnyök: 

  • kényelmes, 
  • könnyen felszívódik, 
  • finom.

 

Hátrányok: 

  • Nem biztos, hogy elsőre eltalálod az ízvilágot. 

Tipp: kóstold meg az ízesített Fittprotein kollagén italokat ananász és málna ízben!

Eredményhirdetés: melyik a legjobb választás? 

Ahogy a pro és kontra érvekből is láthatod, nincs igazán jó választás, hiszen mindegyik formának egyedi előnyei és hátrányai vannak. Mindenképp érdemes szem előtt tartanod azt, hogy melyik a számodra legkényelmesebb forma (mennyire sietsz reggel, mennyire szeretnéd te beosztani az adagodat satöbbi), majd ez alapján meghozni a végső döntést.